CDN, özellikle global düzeyde ziyaretçiye sahip olan siteler için kullanıcı memnuniyetini oldukça fazla arttıracak bir içerik dağıtım teknolojisidir.

Örneğin sizin bir internet siteniz var ve gelen hitler global düzeyde farklı ülkelerden olduğundan dolayı sadece Türkiye lokasyonlu bir sunucu işinizi karşılamayacaktır. Ne kadar hosting firmanızın kalitesine güvenseniz de aradaki mesafeler ping oluşmasına neden olacaktır. Bu durumda Türkiye kayıtlı kullanıcılar sitenizi ping ve gecikme olmadan hızlı bir şekilde gezebilirken diğer ülkelerde maalesef yavaşlama, geç açılma gibi sorunlarla karşılaşacaksınız. Bu durumun tek çözümü dosyalarınızı farklı lokasyona sahip sunucularınıza yükleyerek gelen ziyaretçileri onlara en yakın sunucuya bağlayıp siteyi gezmelerini sağlamak olacaktır.

CDN nedir

CDN – İçerik Dağıtımı Avantajları Nelerdir ?

  • Gelen ziyaretçiler sitenizde hızlı gezinme imkanı bulduklarından dolayı siteniz keyifle gezilecektir ve sayfa görüntülenmeniz mutlaka artacaktır.
  • Google web site hızlarını ölçüp buna göre de bir puanlama yaptıklarını geçtiğimiz günlerde dile getirmişti. Bu haberden sonra CDN büyük bir ilgi gördü. Sadece Google değil neredeyse tüm arama motorları sitenizi daha hızlı indexleyecek ve daha iyi puan alacaksınız bu açıdan.
  • Üstelik çok zor bir işlem değil sadece hosting firmanızla durumu konuşup verilen scripte göre kodlarınızda bir kaç değişiklik yapmanız gerekiyor. Örneğin siteadresi.com/images/logo.jpg yerine cdn.siteadresi.com/images/logo.jpg gibi bir değişiklik yapmanız gerekiyor. (Verilen örnek temsilidir hosting firmanızla görüşmeden değişiklik yapmayınız. )
  • Eğer video ile ilgili bir siteniz var ise CDN olmadığında ping yüksek olacağından videolar yüksek çözünürlükte izlenmesi zorlaşacaktır. Bundan dolayı daha rahat bir kullanım için yine CDN kullanmanızı öneririz.

CDN’e geçiş yapmanız için tek kriter sizin kararınız. Yani global hitiniz olmasa bile bu teknolojiyi kullanabilirsiniz ancak gereksiz masraf olacaktır. Ayrıca ne kadar hitim olunca bunu yapmalıyım gibi bir soruda yanlış olacaktır. Siz eğer gerekli görüyorsanız masrafa değeceğini düşünüyorsanız mutlaka geçiş yapın. Yavaşta olsa girer insanlar düşüncesine kapılmayın. Türkçe sitelerde bile site hızı önemli bir kriterdir kullanıcılar açısından. Site hızınız arttığında bunu arama motorları sevecek ve sizi öne alacaktır. Bu hem hitinizin artmasını sağlayacaktır hemde website hızınızın yüksek olması sayesinde insanlar sayfalar arasında gezinmekten zevk alacak ve bu sayede daha fazla sayfa görüntülenmesi elde etmiş olacaksınız. Buda doğrudan kazancınızı etkileyecektir.

Yorum Bırakın