Client durum kodlarından olan “Client Transfer Prohibited” ın ne anlama geldiğinden buradaki yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, yine bir client durum kodu olan “Client Update Prohibited” ın ve “Client Delete Prohibited” ın ne manaya geldiğini açıklamaya çalışacağız.

Domain client durum kodlarından birçoğu domaininizin ekstra güvenliği için oluşturulmuştur. Bu kodlar domainlere, domain firması tarafından konulabildiği gibi, kullanıcılar tarafından manuel olarak domain panellerinden de konulabilmektedir. Eğer sizin alan adınızda veya arattığınız bir alan adının whois bilgilerinde domainin yanında “Client Update Prohibited” durum kodu gözüküyorsa bu domainin update edilmeye engelli, yani Türkçe olarak “güncellemesinin” yasaklı olduğu anlamına gelmektedir. Bu kodunu gördüğünüz domaininizdeki bilgileri güncellemek isterseniz öncelikle kilidi kaldırmalı, ardından yapmak istediğiniz güncelleme işlemini yapmalısınız. Domain firmalarının bazılarında bu hizmetleri manuel olarak domain panelinizden kendiniz gerçekleştirebilirsiniz, bazı domain firmalarında ise öncelikle firmanızla irtibata geçmeli ve kilidin kalkması için talepte bulunmalısınız.

client-delete-prohibited

Eğer ki durum kodu olarak “Client Delete Prohibited” ifadesini görüyorsanız bu da domainin silinmesinin yasaklı olduğunu belirtir. Bu kodların domainlerde bulunmasının amacı genelde domain çalınmasının önüne geçmek içindir. Sizlerde “Client Delete Prohibited” kodunu domaininizde görüyorsanız panelinizden veya hosting firmanız aracılığı ile kodu açabilir ve domain silme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıda diğer client kodlarından ve ne manaya geldiklerinden kısaca bahsedeceğiz;

Client Hold: Bu kod domainde gözüktüğünde mutlaka bir problem var demektir. Alan adınız silinmek üzere ise veya alan adınızla ilgili hukuki veya finansal bir problem yaşıyorsanız bu kodu görebilirsiniz. Clienthold kodunu alıyorsanız alan adınızı aldığınız firmaya vakit kaybetmeden iletişime geçmelisiniz.

Client Renew Prohibited: Yine Client Hold kodunda olduğu gibi alan adınızda bu kod gözüküyorsa normalin dışında bir problem var demektir. Client Renew Prohibited kodu, müşterinin alan adını yenilemesine izin yok anlamına gelmektedir. Alan adınız silinmek üzere olabilir veya hukuki veya finansal bir durum söz konusudur. Bu yüzden yine domain hizmetini aldığınız firma ile irtibata geçmelisiniz.

Yorum Bırakın