Açık kaynak kodlu uygulamalar da yaşanılan en büyük problem şüphesiz “Güvenlik”.

Uygulamaya ait tüm kodların açık olması nedeniyle, art niyetli kişiler tarafından kod tarafı analiz edilerek, güvenlik zaafiyetleri tespit edilebilmektedir.

Özellikle Joomla gibi detaylı sürüm notları yayınlayan bir uygulama kullanıyorsanız, yeni sürümün duyurulması ile birlikte eski sürüme ait açıklarınız/hatalarınız da bu art niyetli kitleye arz edilmiş demektir.  Örnek olarak, Joomla 1.7.3 sürümünde yayınlanan release notları, detaylı olarak hangi problemlerin düzeltildiğini, iyileştirmelerin hangi alanlarda gerçekleştirildiğini kullanıcılara açık olarak bildirmektedir.  

Bilgilendirme niteliği taşıyan döküman, aynı zamanda arayış içerisinde olan kişiler için kaçırılmaz bir fırsattır. Joomla, WordPress gibi platformlar için sıklıkla tercih edilen çalışma platformu PHP, bilinen bug’lar ve güvenlik açıkları nedeniyle, 23 Ağustos 2011 tarihinde 5.3.8 (stabil) versiyonunu duyurmuştur. Kapatılan ve değiştirilen bazı fonksiyonlar nedeniyle, Joomla 1.5.x sürümlerini  tercih eden kullanıcılar mod_mainmenu başta olmak üzere bir çok modülde hata ile karşılaşmışlardır.

Sunucularımız üzerinde kullanılan 5.2.x stabil versiyonlarında duyurulan açıklar, uygulama sürümlerinin stabil olmasını beklediğimiz süreç içerisinde geliştirdiğimiz yazılımlar ve kontrol araçları ile kapatılmıştır ancak, projelerinizin güvenliğini tam olarak sağlayabilmek adına içinde bulunduğumuz 2011 yılı son günlerinde, PHP 5.3.8 sürümüne update işlemlerini başlatacağımızı siz değerli takipçilerimize  duyurmak isteriz.

Güncelleme işlemi ile birlikte, uygulamalarınızın yeni sürümlerini edinebilmeniz için kullanabileceğiniz bilinen uygulamalara ait resmi web sitesi yazımızın sonunda yer almaktadır.Son zamanlarda sunucu yöneticileri ve son kullanıcı için büyük bir problem haline gelen “Hack”‘lenme durumlarından korunmak için, kullandığımız uygulamaya aitsürüm bilgilerini rutin olarak kontrol etmenizi önemle rica ederiz.

İşlemleriniz sırasında karşılaşabileceğiniz problemleri, Destek ekibimize iletmeniz durumunda gerekli incelemeyi gerçekleştirmekten ve siz değerli dostlarımıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

WordPress : wordpress.org

Joomla : joomla.org

OpenCart :Opencard.com

phpBB : phpbb.com/

Sertaç BAYIR
İsimtescil Support Department Manager

Yorum Bırakın