Drone, uzaktan kontrol edilebilen bir tür uçak teknolojisi olup Türkçede “Dron” diye okunup insansız hava aracı anlamına gelmektedir. Drone’lar ilk çıktığında gözlem ve savunma gibi amaçlarda kullanılmasına rağmen bir süre sonra saldırı amaçlıda kullanılması insanların hafızalarında savaş ve çatışma ile özdeşleşmesine neden olmuştur.

İnsansız Hava Araçları aslında o kadar da yeni bir teknoloji değil. Bu tarz uçakların askeri alanda kullanım fikirlerinin 1800li yıllara dayandığı belirtiliyor. Ancak akıllarımıza ilk gelen Drone, dönemin yüksek hızlı ve radyo kontrollü olan, Vietnam savaşında Amerika tarafından kullanılan Ryan Firebee olacaktır. Bir çok yazıda Drone’ların saldırı amaçlı kullanılmasının zararlarını okuyabilirsiniz. Tabii ki bu önemlidir çünkü Drone’ların yeterince gelişmeden bu tarz önemli bir göreve sevk edilmesi sivillerinde ölümüne neden olmuş ve çoğu insanın nefretini kazanmasına sebep olmuştur.

drone_nedirGünümüzde ise savaştan çok günlük alanlardaki kullanımlara da adapte edilmeye çalışılmaktadır. Örneğin bugün bir çok ülkede Drone’lar zor ve tehlikeli görevlerde tercih edilse de aynı zamanda yangın söndürmek, gözlem, güvenlik  amaçlı da kullanılmaktadır. Mürettebatsız, durmadan belli bir irtifada uçabilme özelliğine sahip Drone’lar aynı zamanda Ar-Ge,Kargo ve taşımacılık, Sivil ve Ticari gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Şuanda bir çok ülke bu araçları kullanmaktadır ve aynı zamanda üretmeye çalışmaktadır. Özellikle askeri konuda baktığımızda kullanan taraf için çok büyük bir avantaj sayılabilecek Drone’lar sadece hedef belirleme gibi değil askeri anlamda bir kargo uçağı görevini de görebilir. Uçağın dışına veya gövdesine takılan yükler herhangi bir savaş esnasında askeri kargo görevini de görebilecektir.

Bunun yanı sıra günümüzde Türkiye’de dahil olmak üzere hassas bölgeleri bombalamak veya saldırmak konusunda kullanılmaktadır. Türkiye sadece bu teknoloji kullanmak değil aynı zamanda bunu üretme çabası içerisindedir. Bu konuda bir çok ülkeden önde olan ülkemizde çeşitli insansız hava uçağı modeli üretilmiştir. Eğer bu modelleri merak ederseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorum Bırakın