HTML 5 temel olarak 1995 ta kullanılmaya başlayan HTML 2.0 a dayanmaktadır. HTML 2.0 zamanla kendi içerisinde geliştirilmiştir. Bu geliştirmeleri ilk olarak 1997 yılında HTML 3.2, 1999 yılında ise HTML 4.0 takip etmiştir. 2000 li yıllarda XHTML ve 2004 yılında ise en son sürüm HTML 5 oluşturulmuştur ve hala bu sürüm kullanılmaktadır. Günümüzde HTML 5 kullanılmaya başlandığı 2004 senesinden itibaren gelişme aşamasındadır.

HTML Nedir?

html-5-kodlari

HTML 5 İ açıklamak için öncelikle HTML nin ne olduğu hakkında sizlere kısa bir bilgi verelim. Bu sayede HTML 5 in ne işe yaradığı konusunda temel bir bilgiye sahip olabilirsiniz. HTML nin İngilizce olarak açılımı “Hyper Text Markup Languae”, Türkçe manası ise “zengin metin işaret dili” demektir. İnternet yayını yapan birçok web sitesi HTML tabanlı hizmet vermektedir. HTML5, HTML nin en son sürümüdür. HTML bilgisi olan bir programcı birçok programlama dilini kolay bir şekilde öğrenebilir.

HTML 5 in Özellikleri Nelerdir?

html5-ozellikleri

  • HTML 5, önceden çıkmış olan bütün HTML sürümleri ile uyumlu olarak çalışması.
  • Gelişmiş hata ayıklama sorunlarına sahip olması. (Önceki sürümlerde herhangi bir hatalı kodla karşılaşma durumunlarında sayfa, ya hatalı şekilde direk yazılır, ya da sayfa yorumlaması dururdu.)
  • HTML 5’in yeni oluşturulmuş bir dil olmaması.
  • Yeni anlamsal etiketlere ve yapısal öğeler bulundurması.
  • Mevcut API ler sayesinde web uygulamalarını geliştirmeyi daha basit kılması.
  • Api lerin düzgün kullanılması sayesinde hazırlanacak olan sayfada video ve ses içeriklerinin daha kolay hazırlanması.
  • Önceki sürümlerde bir takım eklenti ve araç ihtiyacının bu sürümde bir nebze de olsa azaltılması. (Eski sürümlerde HTML nin sunduğu eklentiler ve araçlar yeterli gelmemekteydi, bu yeterliliği gidermek için başta Javascript olmak üzere diğer araçlara ve eklentilere ihtiyaç duyulmaktaydı.)

Yorum Bırakın