PHP’, İngilizce’deki ‘Hypertext Preprocessor’ ifadesinin kısaltılmış şeklidir, ve ‘Üstünyazı İşlemcisi’ ya da ‘Hiper Metin Önişlemcisi’ anlamına gelir. ‘Personal Home Page’ ifadesi zamanla değişerek bu ifade için kullanılmaya başlanmıştır.

PHP, betik bir programlama dilidir, ve internet için yaratılmıştır. HTML içerisine gömülebilme özelliğine sahiptir. Geniş bir kullanıcı kitlesi vardır. Windows, Linux ya da diğer programlardan bağımsız olarak çalışabilir. HTML’de kod oluşturmak için pek çok kod yazmaktansa, tek bir PHP kodu yazarak HTML içine gömebilirsiniz. Bu da onu diğer program dillerinden ayıran en önemli özelliktir.  Bir örnek vermek gerekirse:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN”
    “http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>
<html>
    <head>
        <title>Örnek</title>
    </head>
    <body>

        <?php
            echo “Merhaba, ben bir PHP betiğiyim!”;
        ?>

    </body>
</html>

php-dili

Perl ya da C gibi diğer program dillerinde, yazdığınız kod, HTML içerisinde görünür, ama PHP sunucu tarafından yorumlandığı için, yazdığınız sözdizimi, kod içinde görünmez.

Diğer bir avantaj, PHP’nin öğrenilmesinin oldukça kolay olması, buna rağmen ileri seviyede özelliklere de sahip olmasıdır.

PHP ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından 1994 yılında geliştirildi. Lerdorf’un amacı kendi web sitesini oluşturmak ve kişisel bilgilerini buradan paylaşmaktı. O dönemde bunu sağlayacak bir program yoktu, bu nedenle Lerdorf, Perl dili üzerine kurulu bir yazılım geliştirdi ve buna Personal Home Page ( Kişisel Giriş Sayfası ) adını verdi.

php-kodlari

Günümüze gelinceye kadar, PHP’ye pek çok ekleme yapıldı, ve birkaç versiyonu daha piyasaya sürüldü. Son sürümü ise PHP5 adı verilen versiyonu geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Bir diğer dil olan HTML5 hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz. HTML gibi bir dile hakimseniz PHP öğrenmek sizin için hiçte zor olmayacaktır.

Yorum Bırakın