FTP (File Transfer Protocol), Türkçe açılımı ile dosya transfer protokolu manasına gelmektedir. Detaya inmek gerekirse internet bağlantısına sahip bir bilgisayar ile diğer bir bilgisayar arasında dosya transferini sağlamak için gerçekleştirilmiştir. İnternet bağlantısına sahip iki bilgisayar birbiri arasında FTP bağlantısı kurmuşsa, bu bilgisayarlar kendi aralarında karşılıklı dosya transferi sağlayabilir.

FTP Bağlantısını Sağlamak

Bağlantının sağlanabilmesi için öncelikle FTP yazılımının yüklü olduğu ve internet bağlantısı olan bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor, ardından bağlanmak istediğiniz bilgisayarın internet adresini, ulaşılmak istenen dosya/dosyaların hesaplarının kullanıcı numaraları, mevcutsa şifreleri ve bağlanılacak bilgisayarın FTP programına sahip olması gerekiyor.

FTP Programları

FTP bağlantısının gerçekleşmesi için mevcut olan programlara FTP programları denir. Dosyalarınızı en hızlı ve sorunsuz şekilde gönderebileceğimiz programlardan ikisi Filezilla ve CuteFTP programıdır.

filezilla-nedir
-FileZilla
Filezilla programı tamamen ücretsiz, açık kaynak kodlu ve birçok işletim sistemi ile uyum sağlayan bir yazılımdır. Filezilla dünyada en çok kullanılan FTP yazılımları arasındadır ve birçok firma tarafından dosya transferleri için kullanılması tavsiye edilmektedir. Filezilla yazılımı, 2 genç tarafından 2001 senesinde ders projesi olarak başlatılmıştır ve başarılı olmasından dolayı günümüze kadar gelmiştir. FileZilla yazılımını resmi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

cuteftp-nedir
-CuteFTP
CuteFTP ise ücretli bir yazılımdır,açık kaynak koda sahip değildir ve 1996 senesinden beri hizmet vermektedir. CuteFTP tanıtım ve deneme amaçlı, 30 gün deneme sürürmü ile birlikte CuteFTP resmi web sitesinden veya birçok download sitesinden indirilebilir. Programa sahip olmak için ise yine CuteFTP nin sitesine girip 59.99 dolara sahip olabilirsiniz.

Dreamweaver ve Frontpage gibi popüler web programları da içlerinde FTP kullanmaktadır ve ilgili ayarlar yapılarak FTP bağlantısı sağlanabilir. Fakat en hızlı dosya transferi yukarıda bahsettiğimiz yazılımlar sayesinde gerçekleşir.

Yorum Bırakın