SSH, Secure Shell açılımının kısaltması olarak kullanılan TELNET ve RLOGİN’e benzer bir uzak sunucu bağlantı prokolüdür. Bu protokolü kullanabilmek için küçük boyutlu bir DOS yazılımına ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu yazılımın ismi Putty’dir. Bunu diğer yazılarımızda kullanımını ve komutlarını sizlerle paylaşacağız.

Özellikle bildiğiniz gibi Reseller (Bayi Hosting) müşterileri sunucularına bağlanabilmek için uzaktan yönetim programları kullanırlar. Herhangi bir yönetim işleminde bu uygulamalarla hostinglerine bağlanır ve gerekli komutlar ile sunucularını yönetebilirler. Herhangi bir saldırıda nerede olursanız olun sunucularınıza ulaşmak zorunda kalacaksınızdır. SSH uygulaması da bu anlamda sizlere çok yardımcı oluyor ve gerçekten çok kısa ve akılda kalıcı komutlar ile sunucunuz da istediğiniz yönetimi yapabilmenizi sağlıyor.

Putty KomutlarıSSH ile uzaktaki sunucunuza bağlanabilmeniz için önce kimlik kanıtlaması için kullanılan açık anahtarlı şifreyi girmeniz gerekmektedir. Eğer uygulama içerisinde kullanıcı adı ve şifreyi doğru girmeyi başarırsanız yönetim yetkisine sahip olursunuz ve program sunucunuzu yönetmek için bir DOS ekranı açar ve gireceğiniz komutlar doğrultusunda işlem yapar. SSH, TCP portlarında taşınır ve X11 ile bağlantı sağlar. Aynı zamanda SSH tüneli ile sunucularınıza güvenlik duvarı sayesinde sürekli olarak güvenli bir bağlantı yapmanızı sağlar.

SSH Nasıl Kullanılır?

SSH ne yaptığınızı bildiğiniz sürece kolay ve kullanışlı bir programdır. Ancak eğer ilk defa kullanıyorsunuz sunucunuzda istenmedik sonuçlar doğrulmaması amacı ile kullanmadan önce bilgi edinmeniz gereken bir uygulamadır. SSH kullanımında yazacağınız komutlar çok önemlidir. En az 2-3 yerden kontrol etmeden herhangi bir komut yazmayın. Güvenli siteleri takip edin bu konuda. Hızlı bir yazılımdır herhangi bir giriş sorunu olduğunda hosting sahibinizle bunu görüşebilirsiniz. Putty bilinen bir program olduğundan dolayı sorunları ve hatalarının çözümlerini internette bir çok kaynakta bulmanız da kolay olacaktır . Putty’i  indirebilirsiniz.

Yorum Bırakın