Bir bilgisayar terimi olan ‘Telnet’; TCP / IP tipi bir protokoldür. Internet ağı bulunan bir makineye başka bir makineden bağlanmak için geliştirilmiştir. Hem bu görevi yapan programlara, hem de protokole Telnet adı verilir. Irc’de veya web sitenizdeki dosyalara, bu ara birim sayesinde ulaşırsınız.

Erişmek istediğiniz bilgisayarda bir Telnet programı, ve bir kullanıcı adı varsa, bilgisayara girebilirsiniz. Program herkese açık olarak düzenlenmişse, kullanıcı adı ve şifre otomatik olarak programda açılmaktadır.

İstemci ve sunucu arasındaki bir protokol olan Telnet, güvenli protokoller sınıfında değildir, çünkü bilgiler şifrelenmemiş olarak gönderilirler. Plain Text ( Düz Metin ) olarak adlandırılan formatta gönderildiği için, önemli bilgilere herkes ulaşabilir. Dolayısıyla, sadece tanıdığınız kişilerle paylaştığınız ağlarda Telnet kullanmak daha doğru olacaktır.

İlk geliştirildiği zamandan bu yana çok farklı yenilikler eklenen Telnet, artık çoğu bilgisayarda işlemciyle birlikte gelmekte, dolayısıyla ayrıca yüklenmesine gerek kalmamaktadır.

telnet-calisma-prensibi

İlk adımları 1969 yılında atılmaya başlanan Telnet protokolü, o dönemde hem internet kullanıcılarının sayısının az olması, hem de alternatifinin neredeyse olmaması nedeniyle, devlet düzeyindeki gizli dosyalarda dahi kullanılıyordu. Ancak daha sonra, internet ortamındaki bilgi alışverişine ortak olmak kolaylaştığı, ve Telnet’ten geçen bilgiler şifrelenmediği için, tercih edilmemeye başlandı. Günümüzde ise zorunlu durumlar dışında Telnet tercih edilmemektedir. Yaygın kullanımı ise, BBS ( Bulletin Board Systems ) gibi sistemlere internet üzerinden ulaşımda gerçekleştirilmektedir.

İnternet iletişim kuralları dizisinde yedinci sırada yer alan Telnet; HTTP, HTTPS, IRC, SMTP gibi diğer programlarla birlikte, uygulama katmanında yer alır. Bugün, uzak bilgisayar / oturumlara ulaşmaktan çok, bu gibi programlara verilen komutları test etmekte ve hataları tespit etmekte kullanılmaktadır.

Telnet programı şu şekilde çalıştırılır;

  • Start – Run menüsü açılır.
  • ‘Komut’ satırına Telnet ile beraber, bağlanılmak istenen makinenin IP adresi yazılarak ‘Enter’ tuşlanır.
  • Adres doğruysa ekrana komut satırı gelecektir.
  • Kullanıcı adı ve şifre girilerek bilgisayara bağlanılmış olunur.

Yorum Bırakın