Tor Nedir ?

Tor, internette gezindiğiniz sayfaları, dosya paylaşımı ve indirmesi, banka bilgileriniz, kimlik bilgileriniz gibi gizli bilgilerinizi sizin yerinize koruyan güçlü ve ücretsiz bir yazılımdır.

Tor bir web tarayıcısı değildir. Firefox tarayıcısı ile birlikte gelen bu yazılım, girdiğiniz tüm bilgileri ve verilerinizi Tor’un kendi ağı üzerinden gönderiyor. Bir web sitesinde oturum açmış olsanız bile Tor bilgilerinizi kendisi şifreliyor ve ne olursa olsun kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu bilinemez hale getiriyor.

Tor adı “The Onion Router” (Soğan Yönlendirici) anlamına geliyor. İsimlerinde ve logolarında soğan kullanılmasının nedeni soğan katmanlarına yapılan bir göndermenin söz konusu olması. Sizin verileriniz bir dizi düğümden geçirilir ve katman katman şifrelendiği için soğan katmanlarına benzetilmiştir. Tor şuanda 600.000 tekil kullanıcıya sahip. Günden güne kullanımı yaygınlaşan bu yazılım çoğu ülkedeki yasaklar ve kullanıcıların gizliliklerinin önemi açısından başarılı ve bugüne kadar kullanıcılarını hiç üzmemeyi başarmıştır.

Tor’u Kimler Kullanıyor ?

Tor’un özellikle yurtdışında hayranı ve kullanıcısı oldukça fazla. Polis, askeriye, araştırmacılar, tıbbi araştırmacılar, taciz kurbanları, ispiyoncular, legal ve illegal gruplar, siyasi örgütler açıkçası iletişiminin ve her hareketinin güvene alınmasını isteyen herkes bu tarayıcıyı kullanabilir. Özellikle Türkiye’de Youtube ve Twitter’ın yasaklandığı zamanlarda gündeme gelen bu tarayıcı sanırım daha çok gündeme gelecek. Her ülkede yasaklanan sitelere bu tarayıcı ile girebilir, güvenli olarak kanıtlar toplayabilirsiniz.

Orbot Tor Proxy

Aklınıza kötü amaçla kullanılabilir ve bundan dolayı yasal olmayabilir gibi düşünceler gelebilir. Ancak tor tamamen yasal bir yazılımdır. Asla Tor kullanıldığı için bir sorun ile karşılaşan olmamıştır bugüne kadar. Tor’u hemen buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz veya eğer akıllı telefonunuzda bu yazılımı kullanmak isterseniz Tor’un Orbot uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

Yorum Bırakın