Yandex Nedir?

Yandex 1997 yılında Rusya’ya özel olarak çıkartılan şu anda Rusya’nın yaygın olarak kullandığı bir arama motorudur. Anasayfası yandex.ru olan site Rusya’da çok ilgi gördüğünden dolayı Türkiye’de de www.yandex.com.tr adresi ile Türkçe olarak yayına başlamıştır.

Yandex Metrica Nedir?

Google ın sunmuş olduğu Google Analytics hizmetini birçok webmaster bilir. Yandex Metrica’da Analytics gibi web-sitelerine giren ziyaretçilerin istatistiklerini tutan bir tür sayaç programıdır. Yandex Metrica diğer bütün sayaç sistemleri gibi web-sitenize yerleştirdiğiniz bir kod sayesinde sitenize giren ziyaretçilerinizin istatistiğini tutar.

Yandex Metrica size ziyaretçilerinizin hangi ilden geldiğini, hangi zaman dilimlerinde sitenize ziyarette bulunduklarını, sitenizde ne kadar zaman geçirdiklerini, hangi sayfalarda gezinti yaptığını, bilgisayarlarında hangi işletim sistemini ve hangi tarayıcı ile giriş yaptıklarını, ip adreslerini, sitenize doğrudan mı yoksa herhangi bir web-sitesi vasıtasıyla mı geldiğini, arama motorunu kullanarak ziyarette bulunduysa hangi kelimeyi arayarak geldiğini görme imkanı verir.

yandex-metrica-gorunumu

Yandex Metrica’yı Neden Kullanmalıyım?

Yukarıda saydığımız özellikleri okurken bu sayılan verileri mevcut sayacımla da elede edebiliyorum düşüncesine varabilirsiniz. Buraya kadar tamamen haklısınız. Fakat Yandex Metrica’nın diğer sayavçlarda olmayan öyle bir özelliği var ki sadece bu özelliği ile bile kullanılmayı hak ediyor diyebiliriz. Bu özellik Webvisor özelliğidir.

 

Webvisor Nedir?

Webvisor; sitenize gelen her ziyaretçinin sitenizde nasıl dolaştığını, yaptığı Mouse hareketlerine kadar gösterir. Bu sayede istediğiniz ziyaretçinin sitenizde hangi sayfaları incelediğini, hangi bölümlerle daha fazla ilgilendiğini, hangi bölümlerin ilgisini çekmediğini vs… görebilirsiniz. Buna dayanarak ta kendinize göre bir istatistik oluşturup sitenizde bazı düzenlemeler ve geliştirmeler yapabilirsiniz.

yandex-metrica-webvisor

Yandex Metrica birçok sayaçla hemen hemen aynı görevi görmesine rağmen, Webvisor özelliği ile birçok webmasterın dikkatini çekmiştir ve bu yüzden Yandex Metrica kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

1 Yorum

  • Yandex metrica bir çok sayaşta olmayan özellikleri barındırıyor.Google’ın sisteminde son yaptığı değişiklikle ziyaretçilerin hangi anahtar kelimelerle geldiğini gizlenemesi sayaç kullanmanında gereğini büyük ölçüde azalttı.

Yorum Bırakın