Dmoz Nedir ?
Dmoz, bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük açık dizin projelerinden bir tanesidir. Öncelerde Google açısından kayıt olunmanın oldukça fazla önemi var iken şuan daha çok satış aşamasında işe yarıyor.
Bünyesinde şuan için (07.09.2014) tam olarak 4,182,584 site, 1,022,825 kategori, 89,762 editör bulunduruyor. Peki Dmoz’u diğer dizinlerden farklı kılan nedir ? Öncelikle bu işte öncü sitelerden bir tanesidir, evrenseldir ve şuan pek önemi bulunmasa da bir kaç sene önce Google açısından Dmoz kayıtlı siteler güvenli olarak görülür ve sıralamalarda daha fazla yer alırdı. Ancak tabii ki bu böyle sürmedi. Dmoz’un zorunlu bir dezavantajı var oda editörlerinin gönüllü insanlardan oluşmasıdır.
Yani biraz uğraşıp Dmoz editörü olabilirsiniz. Ancak bunu fırsat bilen bazı editörler işi ticarete dökmüş, olmaması gereken şekilde yeni siteleri kabul etmiş ve Dmoz’un kalitesini düşürmüştür. Bu olaylardan sonra Google, tıpkı Alexa gibi Dmoz’un da önemini ortadan kaldırmıştır ve Dmoz’da sadece satış zamanı işe yaramaya başlamıştır.
Dmoz’a Nasıl Kayıt Olunur ?
Öncelikle Dmoz‘a girin ve karşınıza gelen kategorilerden sitenizin ait olduğu kategoriyi seçin. Bu konuda dikkatli seçim yapmalısınız çünkü eğer olmaması gereken bir kategoride kayıt etmeye çalışırsanız Dmoz editörleri bunu kabul etmeyecektir. Bundan dolayı sitenize benzer aynı sektörde Dmoz’a kayıt olmuş bir site bulursanız bu daha garanti bir yol olacaktır o hangi kategoride ise sizde o kategoride başvuru yollayınız. Kategori seçme işini başarılı bir şekilde bitirdikten sonra sağ üstteki küçük menüde adres öner yazına basınız.
Karşımıza gelen alanda önce size uyulması gereken kurallar hakkında bilgi veriliyor. Daha sonra ise sitenizin bilgileri isteniyor. Doğru bilgiler ile boş alanları doldurunuz. Boş alanlarda en dikkat etmeniz gereken kısım Site Açıklaması kısmıdır. Buradaki bölümde sitenizi övmeyin çok güzel , alanında en iyisi gibi kelimelerden uzak durun. 20-30 Kelimelik sitenizin içeriğini özetleyen net bir yazınız.
Diğer bölümleri de kurallara uygun tamamlarsanız ve sitenizin kalitesini Dmoz editörleri farkederse Dmoz’a kayıt olamamanız için hiç bir sebep kalmaz.