Virüs, bilgisayar kullanıcısının bilgisi ve izni haricinde olan, bilgisayar zarar vermek amacı ile bilgisayarın çalışma prensibini değiştiren, bir takım dosyalar içerisinde gizlenebilen ve temizlenmedikçe bilgisayarı adeta ele geçiren bir tür bilgisayar yazılımıdır. Bilgisayar virüsleri genelde zarar vermek için kullanılsa da, aslında iki temel görev için üretilirler; bunlar virüsün kendini çalıştırabilmesi ve çoğaltabilmesidir.
Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır ve Yayılır?
Bilgisayarlar ilk çıktıkları yıllarda virüsler, sıkça kullanılan CD ve disket aracılığı ile yayılmaktaydı. İnternetin hayatımıza girmesi ile de birçok virüs internet üzerinden bilgisayarlara girmekte ve yayılmaktadır. İnternet aracılığı ile bir takım web sitelerinden indirdiğiniz programlar, aldığınız dosyalar, e-posta nıza gelen açtığınız mailler ve güvenilmeyen bir sitede tıkladığınız bir yerden bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.
Virüs Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde birçok virüs çeşidi vardır. Bunlardan başlıcalarını sıralamak gerekirse;
- Truva Atları( Trojen Horses): Bir program içerisinde gizli bir şekilde gelip bilgisayarınıza yerleşen ve çalıştırılmasıyla birlikte arka planda gizli olarak aktif olan bir virüs çeşididir.
- Solucanlar ( Worms): Bağımsız olarak çalışabilen, herhangi bir dosyaya gizlenmeye gerek duymadan ağ bağlantıları üzerinden yayılabilen ve çoğalma özelliği olan virüs programlarına denir.
- Makro ( Macro) Virüsler: Makrolara sahip, birtakım programlar veya uygulamalar aracılığıyla üretilen dosyalara bulaşabilen virüslere denir.
Bilgisayar Virüslerinden Nasıl Korunabilirim?
- Öncelikle bilgisayarınızda mutlaka bir adet lisanslı ve sürekli güncellenebilen bir anti-virüs programı kullanın. Sizlere Esed Nod32, Kaspersky, Mcafee ve Norton Antivirüs programlarından birini önerebiliriz. Bu programlar yeni çıkan virüslere karşı sürekli olarak güncellendiği için, bilgisayarınıza virüs bulaşma riskini en aza indirir.
- Güvenilir olmayan sitelerden dosya indirirken dikkatli olun, mümkünse güvenilmeyen sitelerden indirme işlemi yapmayın, dosyada virüs olup olmadığını Anti-virüs programınızla denetleyin.
- Crackli diye adlandırılan, ücretli bir programı/yazılımı ücretsiz bir şekilde kullanıcıya sunan dosyaları indirmeyin, bu dosyalara talebin çok olması ve yasadışı olmaları sebebi ile içlerinde virüs olma ihtimali fazladır.
- Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın ve posta içerisindeki hiçbir linke tıklamayın.
- Tanımadığınız kişilerden, sohbet programları vb… yerlerden dosya alışverişinde bulunmayın.