Bug, aslında yazılımsal bir kodlama hatasıdır. Bug kelimesi, tekniksel bir işlev bozukluğunu ifade etmek için kullanılır. Kısacası sistem açığı da denebilir. Bug sorunları, yazılımlarda zaman zaman güvenlik açıklarına da neden olabilmektedir. Bu nedenle, bug sorunlarının tespiti ve sorunun giderilmesi oldukça önemlidir.
Bug’ın kelime anlaması aslında “böcek”dir. 1947’li yıllarda bozulan bir bilgisayarın devrelerinin yandığı fark edilir. Yapılan tüm düzenlemelere rağmen sorun bulunamaz ve en sonunda bilgisayarın içerisinde yanan böceklerin olduğu ortaya çıkar. Yaşanılan problemin bu böcekten kaynaklandığı anlaşılır ve bu sebepten dolayı bu tarz yazılımsal kodlama ve sistem hatalarına bug denmeye başlanır. Bug terimini yazılımsal kod hatalarında kullanan ilk kişi ise; Grace Hooper’dır.
Oyunda Bug Ne Demek?
Bug adı verilen bu yazılımsal hatalar en çok bilgisayar ve telefon oyunlarında karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse, oyun oynarken bir karakterinizin donması veya piksel piksel gözükmesi bir bug problemidir. Normal oyun rutininizde olmaması gereken bir terslik yaşıyorsanız, bunun nedeni muhtemelen oyunda bug olmasından kaynaklanır. Oyuncular arasında “bug buldum” şeklinde bir söylem ortaya çıkmıştır. Peki, bug buldum ne demek?
Oyun oynarken ya da bir uygulama kullanırken o yazılımın hatasını yakalamanız, bug bulmanız anlamına gelir. Yazılımsal hataları ve oyunlarda gördüğünüz bozulmaları tespit etmek olarak düşünebilirsiniz. Çoğunlukla oyunlarda karşılaşıldığı için bilgisayar oyuncularının diline böyle bir tabi geçmiştir.
Bug Fixes Ne Demek?
Sistem üzerinde bulunan birçok farklı türde program hatası mevcuttur. Bu hataları gidermek için ise; “bug fixes” terimi kullanılır. Yani, karşılaştığınız bug hatalarını düzeltmek için yaptığınız veya yapacağınız tüm düzenlemeler “bug fixes” anlamına gelir. Bug fixes yöntemlerinden en yaygın olanı güncelleme yapmaktır. Özellikle oynadığınız oyunlara gelen güncellemeleri incelerseniz, bir çoğunda bug hatalarının düzenlendiği açıklamasını görürsünüz.
Bu tamamen yazılımsal bir hata olduğu için, bugı keşfettiğinizde sizin çözebileceğiniz bir durum söz konusu değildir. Oyuna güncelleme gelmesi ve oyun geliştiricileri tarafından bugın çözümlenmesi gerekmektedir. Ancak; oyunun bir kez güncellenmiş olması bir daha bug ile karşılaşmayacağınız anlamına da gelmez. Bir oyun piyasaya sürüldükten sonra veya genel beta testinden geçtikten sonra da buglarla karşılaşabilir. Oyun yapmak oldukça zor ve kapsamlı bir sistem / süreç olduğu için, her oyunda da hemen hemen çeşitli buglarla karşılaşmak mümkün ve olağandır. Bu oyunun kötü veya kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Sorunsuz ve hatasız bir çalışma gerçekleştirmek her yazılımcının veya tasarımcının önemsediği bir konudur.
Buglar sadece oyunlarda değil, sosyal medya platformlarında da karşınıza çıkabilir. Ancak; oyun hataları kadar sık değildir ve birkaç güncelleme ile tamamen düzeltilebilir.