Subdomain Türkçe karşılığı ile alt domain, yani “alt alan adı” demektir. Subdomainler ana bir domaine bağlı olarak açılabilir ve arama motorları tarafından ana domainin uzantısı olarak algılanırlar.
Subdomainin ne olduğunu bir örnekle açıklamak gerekirse; www.isimtescil.net ana bir domaindir, firma bu site üzerinden hosting ve domain satışı yapmaktadır. Blog.isimtescil.net subdomaini ise ziyaretçilere domain, hosting, teknoloji, e-ticaret, sosyal medya vb… konularda bilgi vermek üzere kurulmuş olan bir blogdur.
Ayrıca blogger, wordpress gibi sitelerin ücretsiz sağlamış olduğu hizmetlerde subdomain kullanılarak yapılmaktadır. Google tarafından ayrı bir site olarak algılanan subdomainler, webmasterların sıkça kullandığı Alexa tarafından algılanmamaktadır. Örnek vermek gerekirse, blogger üzerinden açtığınız bir blogun, Alexa değerini öğrenmek istediğinizde bloggerla oluşturduğunuz sitenizin adresini Alexa’da site bilgileri sekmesinde yer alan arama çubuğuna yazıp aratırsanız, Alexa size www.blogger.com un değerlerini gösterecektir.
Subdomainler ne işe yarar?
Bir subdomain kullanmanın esas amacı ana domaini kuvvetlendirmektir. Her bir subdomain ayrı bir iş modeli için projelendirilip, kullanılabilir. Bu şekilde olması da tavsiye edilir. Örnek olarak mobilya dekorasyonu ve elektronik eşyalar hakkında bilgi veren bir web siteniz var ise, konular birbirinden bağımsız olduğundan dolayı subdomain kullanmak mantıklı olacaktır. Eskiden arama motorları alt alan adlarını tam olarak algılayamadığından dolayı, index konusunda bir takım zorluklar çıkmaktaydı ve site sahipleri tarafından pek kullanılmamaktaydı. Fakat arama motorlarının da gelişmesiyle bu problemler ortadan kalktı ve subdomain kullanımı yaygın hale gelmiştir. Ülkemizde ve dünyada genelde bir çok büyük forum sitesi forum.siteadi.com şeklinde subdomaine kuruludur ve o şekilde yayın yapmaktadır.
Subdomain Nasıl Oluşturulur?
Subdomainler alt alan adı olduğu için öncelikle ana domaininize bağlı sunucunun kontrol paneline( cpanel, plesk …) erişerek oradan, hostunuzun izin verdiği sayıda subdomain oluşturabilirsiniz.