Bugün sizlerle internet dünyasında karşılaşabileceğimiz fraud yani Türkçe anlamıyla sahtecilik konusunu inceliyoruz. Konuyu dikkatle okumanızı öneririz.
Fraud Ne Demek?
Gelişen teknolojinin getirisiyle birlikte artık çağımızın en büyük alışkanlıkları arasında yer alan online ticarette kullanılan bir sahtecilik yöntemler bütünüdür. Kelime anlamına inecek olursak, bireylerin haksız kazanç elde etmeleri, kişisel kredi kartı bilgilerinin 3. şahıslara geçmesi ve bu bilgilerin dolandırıcılık kanalları ile gelir elde edilmesi demektir.
Firmalar açısından fraud ise, başka bir kişiye ait kredi kartı, banka kartı gibi ödeme kartlarını kullanarak offline veya online bir platformda ödeme işlemi yapılması ve kart sahibinin bu durumdan haberdar olmaması anlamına gelmektedir. Gelişen teknoloji ve internet kullanımıyla birlikte hızla artan online ödeme kanalları ise en çok sahtecilik olaylarının yaşandığı yerlerin başında yer almaktadır.
Fraud Kontrolü Ne Demek?
Son yıllarda ortaya çıkan güvenli ödeme kanalları sayesinde sahtecilik durumları büyük ölçüde önlense bile yine de tamamen ortadan kalkmış değildir. Bu gibi dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek ve en aza indirmek için yapılması gereken bazı maddeler mevcut. Bu noktalar dikkate alınmadığı durumlarda hem kişilerin maddi kayıpları artacak hem de firmaların itibarları zedelenecek durumlar yaşanabilir.
Fraud kontrol adımları;
· Kartların arka yüzünde bulunan CVV ve CVC2 güvenlik kodunu elde etmek son derece zordur. Kartı fiziksel olarak almadıkları sürece bu kod sorgulanarak fraud kontrolü gerçekleştirilebilir.
· Kişinin ortalama alışveriş tutarlarının çok daha üzerinde bir sipariş geçmesi, şüpheli bir alışveriş olduğunun kanıtı olabilir. İncelenmesi gerekmektedir.
· Ödeme sırasında kart bilgilerinin birden fazla yanlış girilmesi herhangi bir dolandırıcılık durumunun yaşandığını gösterebilir.
· T.C. kimlik bilgisinin istenmesi şüphelidir.
· Şüphe çekecek kadar fazla miktarda ürün veya hizmet alınıyorsa, kişisel bilgilerden kart sahibine ulaşılıp teyit alınması başlıca fraud adımları arasında yer almaktadır.
Fraud Kontrolünü Geçemedi Ne Demek?
Firmaların kendi ödeme sistemleri veya ortak ödeme hizmeti sağlayan bir yerden hizmet alıyorsanız ve ödeme sonrasında “fraud kontrolünü geçemedi” uyarısı ile karşılaşıyorsanız yapmanız gereken öncelikle hesaplarını kontrol etmek olacaktır. Hesap hareketlerinizde sizin bilginiz dışında yapılan bir işlem var ise bu durumu acil olarak bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak bildirmeniz gerekmektedir.
Eğerki kart bilgileriniz kopyalanmış ve ortak fraud havuzuna kayıt edilmişse dolandırıcıların kartınızı kullanarak işlem yapmaları engellenecektir. Havuzda toplanmayan veya ilk kez kullanılacak olan 3. kişilerin elde ettiği kartlarla yapılan alışverişler için ödeme itirazı oluşturarak maddi kayıplarınızı bankanız ile görüştükten sonra geri alabilmeniz mümkündür. Kart bilgilerinizin başkalarının eline geçmesini önlemek için, bilmediğiniz kişilerden gelen ekli dosyaları açmamalı, kullandığınız bilgisayarın güvenliğini belirli periyotlarla kontrol etmeli, güvenilir olmayan (SSL sertifikası eksik) sitelerden alışveriş yapmamalısınız.