Internet Protocol Versiyon 6, IPv4’ün artık yetersiz kalması üzerine IETF tarafından geliştirilen bir sürümdür. İnternet hızla gelişen bir sektör olduğu için artık birçok sürümün de bu yeniliklere cevap vermesi elzemdir. Herkesin kullandığı cep telefonları, tüm kişisel laptoplar ve daha birçok teknolojik alet IPv6’nın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu yeni sürüm sayesinde sınırsız denebilecek bir adres aralığı olduğu için gelecek için yetersiz kalması mümkün gözükmemektedir.

1999 yılının Şubat ayında sürülen bu versiyonun dünya çapında hızla yayılması hedeflenmiştir. Artık devletler de birçok alanda bu işletim sistemini kullanmaya doğru yönelmektedir. Burada başı çeken ülkeler olarak ABD ve Çin’i görmekteyiz. Türkiye’nin durumuna baktığımızdaysa IPv6 kullanımının teşvik edilmesine 2003 yılı itibariyle başlandığını görürüz. Özellikle araştırma kurumları ve üniversitelerin talepleri sonucu bu merkezlere IPv6 adresleri verilmeye başlanmıştır.

ipv6 turkiye

Ayrıca IPv6’nın geliştirilmesi ve kullanılmasına teşvik yönünde birçok proje de hali hazırda yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca 2007 yılında Telekomünikasyon Kurumu ile Tübitak-Ulakbim arasında imzalanan protokolle birlikte Türkiye’nin bu sektörde öncü konumda olması gerektiği ve yeni teknoloji kullanımının ulusal çapta yaygınlaşması temalı amaçları vurgulanmıştır. Ayrıca Telekomünikasyon Kurumu Türkiye’de artan kullanıcı sayısının ve adres taleplerinin farkında olduğundan, IP adreslerinin yetersiz kalmasını önlemek amacıyla IPv6 kullanımına geçilmesini teşvik eden bildirgeler sunmuştur. Bu yeni kullanım sayesinde hem dönüşüm maliyetleri azalacaktır hem de donanımlarda yerli katkı payı yüksek tutulmuş olacaktır.

Yine 2010 yılında bu konuda bir konferans düzenlenmiş ve bu konferanstan alınan sonuçlar resmi gazetede yayınlanmıştır. Bunlardan ilki kamu kurum ve kuruluşlarının yalnızca IPv4 değil IPv6 versiyonlarının da kullanıma geçilmesi gerektiğidir. Çünkü yeni versiyona talepler gittikçe artacaktır. Ayrıca yine IPv6’nın sunduğu güvenlik, kalite ve verimlilik gibi hizmetlerden yararlanmak da yeni adres arayışları için önemli bir husustur.

Böylelikle sınırsız adres sağlama üzerine kurulu bu yeni versiyon büyük ölçüde tasarruf da sağlayacaktır. Ülkemizin teknoloji üreten bir konuma gelmesi için bu hususlarda yeni versiyonun teşviklerini yapılması, bu konuda projeler üretilmesi de toplantının esas konularından biri olmuştur. Son zamanlarda bu konuyla ilgili projeler de hala devam etmektedir.

 

Yorum Bırakın