Ev sunucusu, bir ev içinde yerel alan ağı oluşturan iki veya daha fazla bilgisayar tarafından tanımlanan bir sunucudur. Kişisel bir bilgisayar, yeterli depolama alanı ve hafızası olduğu sürece bir ev sunucusu olarak işlev görebilir. Genellikle ev sunucuları, ağlar ve sunucular hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler tarafından kullanılır.
Ev sunucusu olarak çalışmak için, kişisel bir bilgisayarın, bağlı tüm bilgisayarları aynı anda idare etmek için; sabit diskinde yeterli alana, yeterli belleğe, yeterli bant genişliğine sahip bir bağlantıya sahip olması ve internete bağlı olması gerekir. Modern bilgisayarların büyük çoğunluğu bu kriterlere uymaktadır.
Bağlı bilgisayarların tüm verileri, ev sunucusunun sabit diskinde bulunur ve bu da ağdaki tüm bilgisayarların veri yedekleme işlemini kolaylaştırır. Ev sunucuları, evdeki diğer cihazlara ve İnternet’e multimedya içeriği sunmak için sıklıkla kullanılır. Evdeki herhangi bir yerdeki kullanıcılar bu tür verilere ev sunucusundan erişebilir. İnternete bağlanıldığında, bir ev sunucusu ayrıca ev sunucusundaki dosyalara ve programlara uzaktan erişim sağlayabilir. Diğer ev sunucusu işlevleri arasında Web sunumu, e-posta, ev otomasyonu, güvenlik izleme, Internet Relay Chat ve anlık mesajlaşma ve çevrimiçi oyunlar bulunur.
Ev Sunucusu Neden Kullanılır?
Bir ev sunucusuna ihtiyaç duyulmasının farklı nedenleri bulunmaktadır. Örneğin; evinizde birden fazla bilgisayar varsa ve tüm bilgisayarlarda kullanmak üzere bir geniş bir dosya varsa ve tüm dosyalara tek bir bilgisayardan ulaşılırsa bilgisayarın sabit diskinin bozulması gibi olası problemler söz konusudur.
Bu nedenle bir ev sunucusu kurup, tüm bu medyalara ev sunucusu üzerinden erişim sağlamak daha sağlıklıdır. Ev sunucunuz üzerinden medyalarınızı tüm cihazlarınıza aktarmak daha kolaydır ve streaming kapasitesi yüksektir. Ev sunucularının yedekleme özellikleri sayesinde arşivinizin bakımını yapmak ve yeni dosyalar eklemek daha pratiktir. Bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı bir ev sunucusuna ihtiyaç duyulabilir.
Ev Sunucusuna İhtiyaç Duyulmasının En Yaygın Nedenleri
- Eğitim ve Kişisel Gelişim
- Otomatik Yedekleme ve Geri Yükleme
- Güvenli Aktarım
- Dosya Paylaşımı
- Yazıcı Paylaşımı
- Uzaktan Sunucu
- Medya Akışı
- İhtiyaca Yönelik Çözümler