E-ticaret endüstrisi, teknolojik gelişmeler, daha geniş erişim, kullanıcı dostu teknoloji, daha yüksek internet okuryazarlık oranları vb. gibi çeşitli faktörler sayesinde son birkaç yılda hızlı bir büyüme ivmesi kazandı.
Bir B2B veya İşletmeler Arası pazar, adından da anlaşılacağı gibi, üreticiler, toptancılar veya perakendeciler olsun, iki ticari kuruluş arasında gerçekleşen tüm ticari işlemlere hitap eder. B2C veya İşletmeden Tüketiciye modeli ise bir satıcı ile son müşterisi arasındaki ticari ilişkidir ve öncelikle çevrimiçi bir platform aracılığıyla mal veya hizmet satın almaya odaklanır.
İsimtescil olarak bu yazımızda, B2B ve B2C iş modellerini birbirinden ayıran özellikleri inceliyoruz.
1. Alıcı Karar Verme
Bir alışveriş kararı verme süreci ve süresi, iki modelde büyük ölçüde farklılık gösterebilir.
B2C ticarette, aramayı yanıtlama sorumluluğu genellikle bir kişi üstlenir bu nedenle nispeten hızlıdır. Ayrıca, insanların genellikle anlık satın alma davranışına düşkün olduğunu da görebilirsiniz. Çoğu zaman, bir tüketici bir ürünü anlık bir dürtüyle satın alabilir ve bu da satışları arttıkça işletmeye fayda sağlar.
2. İşlem Hacmi
Bir B2B gönderisinin boyutu, taşınan malların hacmine bağlı olarak kişisel kullanıma yönelik olandan her zaman ayırt edilebilir. Son müşteri tarafından satın alınan ürünler için aynı durum geçerli değildir, çünkü belirli bir teslimat tarihi vardır ve belirtilen sürede teslim edilmezse ürünler otomatik olarak satıcıya iade edilebilir. Ayrıca, B2C müşterileri genellikle maksimum sipariş miktarıyla sınırlıdır, B2B işletmeleri ise üretim ve satış süreçlerini optimize etmek için genellikle minimum sipariş miktarını zorunlu kılar.
3. Müşteri Güvencesi
B2B’de işlem gören ürün miktarı B2C’den çok daha fazla olduğu için işlemin parasal değeri de yüksektir. Bu nedenle, B2B e-ticaretle uğraşan şirketler, anlaşma yaptıkları satıcının gerçek ve saygın olduğundan emin olmak isterler.
4. Fiyatlandırma, Ödeme Koşulları ve Modları
Herhangi bir ürün için fiyatlandırmaya karar verildiğinde, en önemli sorulardan biri alıcının kim olduğunu bilmektir. Nihai tüketici ise, satış fiyatı, satıcının elinde tutmak istediği kar marjının yanı sıra, oluşumunda ortaya çıkan çeşitli maliyetlere dayalı olarak sabitlenir.
Kabul edilen modların yanı sıra ödeme şartları ve koşulları her iki iş modelinde de farklıdır. B2C’de, sipariş verirken veya alırken olduğu gibi anında veya ön ödeme gereklidir. B2B’de ise, ödeme genellikle alıcının kolaylığı için birden fazla taksite bölünür ve belirli bir süre boyunca ücretlendirilir.
5. Ödeme İşlemi
Her iş türü için nihai sonuç başarılı bir satış olsa da ödeme adımları genellikle farklıdır.
B2C satışları söz konusu olduğunda, platform, gerekli olanları ortadan kaldırmadan mümkün olduğunca az adıma sahip olmalıdır – alışveriş sepetini değiştirme (öğe ekleme/silme), kupon görüntüleme ve uygulama seçeneği ve ödeme ağ geçidi seçimi (COD) , kartlar, cüzdanlar).
Bununla birlikte B2B platformları, bir demo, sohbet veya görüntülü aramayı seçme gibi ek ödeme özellikleri, krediyle ödeme, ACH vb. gibi daha fazla ödeme seçeneği ve tek bir tıklama ile geçmiş bir siparişi tekrarlama kolaylığı içerir.
B2B ve B2C iş modellerinin her ikisi de e-ticaretinizin büyümesi için aynı derecede önemlidir.