Tüm dünyada bir yılı aşkın süredir devam eden koronavirüs süreci ile birlikte e-ticarete olan talep de her geçen gün artıyor. Günümüzde tüm sektörlerdeki işletmelerin dijital satış kanallarında yer almaları bir zorunluluk haline geldi.  Bu yeni paradigmanın getirdiği zorluklar, işletmenin mevcut altyapısı, süreçleri ve ürün portföyüyle verimli entegrasyona izin veren bir yaklaşımla ele alınmalıdır.

İsimtescil olarak bunu başarmak için, stratejinizi ve başarıya yönelik yaklaşımınızı oluşturmanıza yardımcı olacağını düşündüğümüz e-ticaret adımlarını derledik.

1.  Net Bir Ürün Stratejisi Geliştirin

Strateji, gideceğiniz yolu belirler. Dijital bir satış kanalı oluşturmaya çalışan şirketlerin yaptığı yaygın bir hata, mevcut ürün tekliflerinin dijital tüketicinin gereksinimlerine, alışkanlıklarına ve beklentilerine uygunluğunu dikkate almamaktır. Rekabet senaryoları dijital alanda tamamen farklıdır, bu nedenle başarısızlık olasılığını en aza indirmek için bazı hususlar gereklidir.

Ürün veya hizmet teklifiniz yeni pazar koşulları dikkate alınarak düzenlenmelidir. Bu da pazarı iyi takip etmeniz ve sizinle aynı sektörde olan firmaları yakından izlemeniz anlamına gelir.

Doğrudan tüketiciye yönelik bir kanala sahip olmak, büyük olasılıkla, marjlarımızı potansiyel olarak artırabilecek yenilenmiş, daha etkili bir maliyet yapısı oluşturacaktır. Bu tasarrufları, dijital satın alımlar için daha düşük fiyat beklentileri belli olan son tüketiciye aktarmayı düşünmek akıllıca olacaktır.

Bazen rekabetçi dijital ortam, bazı ürünlerinizi veya hizmetlerinizi rekabete uygun hale getirmez. Yalnızca kazanma olasılığı en yüksek olanı seçmeniz gerekebilir ve bazen bu, nişlere odaklanarak geleneksel pazarınızın yalnızca bir parçasına yönelmek anlamına gelir.

2.  Müşteri Deneyimi

E-ticarette başarı ve durgunluk arasındaki fark, optimum bir müşteri deneyimidir. Müşteri deneyimini en iyi hale getirdiğinizde potansiyel müşterileriniz artar ve satışlarınız oldukça iyi bir ivme kazanır.

Müşteri yolculuğu dijital kanallar için yeniden tasarlanmalıdır. Yeni veri kaynakları, teknolojik araçlar ve tüketiciyle farklı etkileşimler için yeni ve güncel yöntemler geliştirmek, müşteri potansiyelinizin artmasına yardımcı olur.

Dijital deneyim yönetiminin en önemli avantajlarından biri, müşteri özellikleri ve davranışları ile ilgili verilerin miktarı ve derinliğidir. Deneyimi optimize etmek, tüm kararlar somut veri kanıtlarından alındığında önemli ölçüde daha doğrudur. A / B testi, aşamalı iyileştirmeler sağlamak için dikkate değer bir bilgi kaynağıdır.

3.  Teknolojik Altyapı

Başarılı bir e-ticaret operasyonunun temelini birkaç teknolojik bileşen oluşturur:

E-ticaret teknolojilerinin manzarası geniş ve karmaşıktır. Doğru platformu seçmek, uygulama kolaylığı ile entegre edilebilirlik, karmaşıklık ve müşteri deneyimi ve özelleştirme ile güvenlik gibi birçok faktörü hesaba katmalıdır. Sonunda, platform seçiminin stratejimize ve müşteri yolculuğumuza uyduğundan emin olunmalıdır.

E-ticaret performansı neredeyse tamamen her adımı, her ekranı ve her kullanıcı etkileşimini optimize etmeye bağlıdır. Veri, uygun performansı elde etmenin tek yoludur. Bu nedenle, karar vermeyi desteklemek için yeterli veri toplama araçlarına ve bunların optimum yapılandırmasına sahip olmak gerekir.

Müşteri verilerinin korunması, müşteriye güçlü bir güven algısı sağlamanın yanı sıra GDPR ve diğer gizlilik ve güvenlik normlarına uymak için çok önemlidir. Siber güvenlik önlemlerine yatırım yapmak, başarılı bir e-ticaret operasyonu için vazgeçilmez bir bileşendir.

Çevrimiçi ödeme, salgın sürecinden olumlu etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Her geçen gün yeni ve daha pratik çevrimiçi ödeme yöntemleri geliştiriliyor. E-ticarette müşteri deneyiminizi en iyi hale getirmenin bir yöntemi de bu gelişmeleri takip etmek ve uygulamaktan geçiyor.

4.  İletişim ve Hedef Kitleler

Bir e-ticaretin sahip olduğu ürün kategorileri, niş pazarlar, iş modeli veya coğrafi kapsam ne olursa olsun, her birinin bir hedef kitleye ihtiyacı vardır. 

E-ticaret için dijital pazarlama oldukça önemlidir. Bu ortamdaki bazı gerekli ve faydalı pazarlama araçları arasında yoğun ve kapsamlı ürün tabanlı SEO, sosyal güçlendirme, video eğitimleri ve gösterileri, etkileyici pazarlama, e-posta pazarlaması,  dönüşüm hunileri, performansa dayalı medya satın alma yer alır. Sürdürülebilir ve karlı bir e-ticaret elde etmek için bunların tümü koordine edilmelidir.

5.  Teslimat

Çevrimiçi müşteri yolculuğunun ardından, teslimat da planlandığı şekilde ve kusursuz gerçekleştirilmelidir. Teslimi yapılacak ürünün doğru ürün olduğundan, deponuzda yer aldığından emin olmalısınız. Aksi takdirde müşterilerinizde firmanıza karşı güven kaybı yaşanabilir.

Ürün, planlandığı sürede müşterinize ulaşmalıdır. Ürünü temin etmeniz zaman alıyorsa, müşteri ürünü satın almadan önce bu konu hakkında kesinlikle bilgilendirilmelidir.

Yorum Bırakın