Yüz tanıma teknolojisi, günümüzün en çok kullanılan teknolojileri arasında yer alıyor. Birçok farklı alanda kullanılan yüz tanıma teknolojisi ödeme kolaylığından güvenliğe kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.

İsimtescil olarak bu yazımızda, yüz tanıma yoluyla ödeme yapmanın nasıl bir ilerleme kaydettiğinden ve farklı sektörlerde ödeme yapısını nasıl değiştirdiğinden bahsedeceğiz. 

Yüz tanıma teknolojisi ilk kez piyasaya sürüldüğünde, yalnızca hükümet, ordu, güvenlik, bilim adamları ve diğer profesyoneller tarafından erişilebilir durumdaydı. Günümüzde ise artık kullandığımız cihazların kilidini açarken dahi yüz tanımayı kullanıyoruz. Bu da bize teknolojinin yakın gelecekte nasıl gelişeceğini gösteriyor.

Yüz Tanıma Ödeme Yöntemi Nasıl Çalışıyor? 

Pandemi dönemiyle birlikte, teknoloji gelişimi de hız kazandı. Özellikle online ödeme yöntemlerinde çok ciddi artışlar meydana geldi ve birçok şirket, kurum ödeme yöntemlerini daha donanımlı hale getirdi. Yüz tanıma yöntemi temassız olduğu ve güvenliği yüksek olduğu için sık kullanılan ödeme yöntemlerinden biri haline geldi.

Matematiksel algoritmalar, bir bireyin yüzünü kendi kimliğiyle kaydetmek, gerekli durumlarda eşleştirmek ve karşılaştırmak için kullanılır. Bir tür yazılım veya uygulama önce yüzünüzü, farklı kimlik kanıtlarını, ödeme ayrıntılarını ve diğer ayrıntıları toplar ve tarar. Bunlar doğrulandıktan sonra bulut sistemine entegre edilir ve yüz tanıma süreci tamamlanır.

Yüz Tanıma Ödeme Yöntemi Kullanan Sektörler

E-ticaret veya Perakende Sektörü

Çevrimiçi bir işlemde çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ödeme sürecinde aksamalar meydana gelebilir. Ürünü beğenen ve almak için harekete geçen kullanıcı üst üste sorunlar ile karşılaştığında satın almaktan vazgeçer. Çünkü ödeme yapamamak, sistemin yavaşlığı ya da ödeme yönteminin reddedilmesi kullanıcıda ürünün satıldığı firmaya karşı güvensizlik oluşmasına sebep olur. Yüz tanıma teknolojisinin perakendede faydası, bu sorunu çözmesi ve ticaret endüstrisinin daha yüksek miktarda satış getirmesine yardımcı olmasıdır. 

Finans / Bankacılık

Bankacılık sektörü, son birkaç yılda teknoloji açısında çok donanımlı bir hale geldi. Eskiden şubeye gitmeyi gerektiren birçok işlemi artık online kanallar üzerinden rahatlıkla halledebiliyoruz. Tip ve dokunmaya dayalı etkileşimler, diğer tüm yöntemlere göre popülerlik kazanıyor. Evet, birçok kartla ödeme yöntemimiz, cüzdanımız vb. var ama yine de insanlar kolay ve güvenli bir ödeme yöntemini tercih ediyor. Bankacılıkta yüz tanıma, müşterilerin her türlü işlemi yaparken kullanmayı tercih ettikleri yöntemlerden biridir. 

Ödeme yöntemi olarak şifre korumalı kartın yeterince güvenli olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu noktada alışveriş yaptığınız siteye güvenmek büyük önem taşıyor. Özellikle SSL Sertifikası  olmayan bir siteden alışveriş yapıyorsanız, bilgisayar korsanları tarafından çok kolay bir hedef haline gelirsiniz.

Yüz tanımada ise banka hangi yüzün hangi hesapla şifreleneceğini bilir ve tarama doğrulanmadıkça ödeme yapılmaz. Bu, mali durumunuzu yönetmenin en güvenli yöntemlerinden biridir.

Hukuki Yaptırım

Yüz tanıma teknolojisi, pek çok suçu önlemeye, mağdurları kurtarmaya, sanığı yakalamaya vb. yardımcı olabilir. Kayıp bir kişiyi bulmak ve tanımlamak için de kullanılabilir. 

Örneğin, bir kayıp raporu açıldığında ve ilgili departmana resim verildiğinde, yüz tanıma sunucularına aktarırlar ve herhangi bir eşleşme bulunursa kayıp kişiyi bulmak kolaylaşır. Bir soruşturma hakkında ipuçları bulmak veya suçluları yakalamak için de bu teknolojinin gücünden faydalanılabilir.

Seyirci Sistemleri

Yüz sistemiyle entegre olan bir yoklama sistemi, çalışanların sistemindeki hata olasılığını ortadan kaldırır. Çalışanların çalışma saatlerini ve katılımını doğru bir şekilde takip etmeye ve izlemeye yardımcı olur. 

Katılım sistemindeki yüz tanımanın en büyük avantajlarından biri, maaşların doğru bir şekilde dağıtılmasına da yardımcı olmasıdır. Fazla ödemeyi ve eksik ödemeyi önler. 

Güvenlik Sistemi

Dünyanın her yerindeki tanınmış kurumlar ve şirketler, her türlü gizlilik ihlali ve vandalizme karşı koruma sağlamak için yüz tanıma güvenlik sistemleri kullanmaktadır. Yüz tanıma yazılımı, elle yapılan hatalar söz konusu olduğunda hiçbir taşı çevrilmemiş bırakmaz ve bu nedenle birçok güvenlik problemini çözer. 

Bazı algoritmaların yardımıyla birkaç saniye içinde fotometrik ve geometrik tanımaya yardımcı olur. 

Teknoloji Geleceği Şekillendiriyor  yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum Bırakın