Günümüzde, teknoloji her geçen gün daha farklı bir boyuta taşınıyor ve hayatımızın her alanında teknolojinin gücünden faydalanıyoruz. Evlerimizde bile artık akıllı sistemleri kullanıyor ve evde olmadığımız zamanlarda dahi evdeki birçok şeyi sadece tek tuş ile organize edebiliyoruz.

Artık hayatlarımızdaki birçok kavramın başına “Akıllı” eklendi. Diziler, filmler akıllı televizyondan izleniyor, zamanın akışının yanı sıra kalp atışımızı, adım sayımızı, uyku düzenimizi ve daha birçok şeyi akıllı saatler aracılığıyla öğreniyor, sürücüsüz araçlar ile ulaşımın nasıl olacağını konuşuyoruz.

İsimtescil olarak, bu yazımızda, geleceği inşa edecek bazı teknolojileri inceledik.

Işık Hızında Veri Transferi: Li-Fi

Wi-Fi çağımızın en önemli teknolojilerinden biri. İnternet erişimini kablosuz olarak sağlayan Wi-Fi, neredeyse kullandığımız her üründe bulunuyor. Wi-Fi teknolojisi çok işlevsel ve faydalı olsa da bazı yerlerde yetersiz kalabiliyor. Tam da bu noktada bilim insanları Li-Fi teknolojisini geliştirdi. Bu teknolojide, ışığın gücünden faydalanılıyor ve böylece veri aktarımı sağlanıyor.

Işık hızında veri transferi sunan Li-Fi ile artık transferler çok daha hızlı sağlanabilecek. Li-Fi’ın Wi-Fi’dan en büyük farkı ise Wi-Fi radyo dalgalarını kullanırken Li-Fi’ın görünen ışığı kullanması. Bu teknoloji, radyo frekanslarını kullanmadığı için Wi-Fi’a oranla 10.000 kat daha fazla kapasitenin kullanımına olanağı tanıyor.

Ayrıca WiFi’ın sebep olabileceği baş ağrısı, kanser vb. rahatsızlıklar LiFi teknolojisinde risk oluşturmuyor.

Hayal mi Gerçek mi: Hologram

Hologram, uzun yıllardır var olan ve hayatımızın birçok alanında kullanılan bir teknolojidir. Örneğin kimlik kartlarında, belgelerde ya da ürünlerde sahteciliği önlemek amacıyla hologram teknolojisinden faydalanılır.

İleri düzeyde hologram teknolojileri günümüzde en çok film ve dizi sektörlerinde kullanılıyor ancak bu teknoloji her geçen gün daha ileri bir düzeye geliyor.

Herhangi bir görüntünün, herhangi bir ortamda yansıma olarak görünmesini sağlayan hologram teknolojisi yakın bir gelecekte sağlık, eğlence, eğitim, oyun gibi birçok farklı sektörde çok daha yoğun bir şekilde kullanılacak gibi görünüyor.

Beyni Okuma Çağı: Nöroteknoloji

Yapay zeka, uzun bir süredir gündemimizde olan ve dijitalde yoğun olarak kullanılmaya başlanan teknolojilerden bir tanesidir. İnsan beynini yapay zekaya entegre edecek çalışmalar da sık sık gündeme geliyor. Bu çalışmalar henüz çok yeni olsa da bilim adamları yakın gelecekte bu alanda ciddi ilerlemeler olacağını düşünüyor. Beynin tüm fonksiyonlarının kontrol edilebilir ve erişilebilir olmasını sağlaması planlanan bu teknolojiler, birçok hastalığı tedavi etmek konusunda da geniş seçenekler sunabilir. Yeni gelecekte beyinde meydana gelen hastalıklar çok daha kısa sürede ve kalıcı olarak tedavi edilebilir.

Trafikte Zaman Kaybına Son: Hiper Ulaşım

Uzun süren yolculuklar, yağmur ya da kaza gibi etmenlerle oluşan uzun trafik kuyrukları, işe gidiş ve dönüşte harcanan saatler, hiper ulaşım çağıyla birlikte tarihe karışacak. Özellikle şehirler arası yolculukların oldukça kısa sürelere indirmesi amaçlanan bu teknoloji, uçak hızından çok daha hızlı olacak şekilde iki nokta arasındaki ulaşımı sağlayacak.

Moleküler Düzeyde Robotlar: Nanobotlar

Robotik biliminin en ilgi çekici dallarından biri olan nanobot teknolojisi, moleküler düzeyde robotlara verilen isimdir. Bu çok çok küçük robotlar, herhangi bir bilgiyi algılayabilir, işleyebilir ve taşıyabilir. Son zamanlarda yapılan yatırımlar ile nanobot sektörünün ilerleyen yıllarda oldukça gelişeceği ve özellikle tıp ve çevre ile ilgili alanlarda büyük gelişmeler sağlayacağı öngörülüyor.

1 Yorum

Yorum Bırakın