Domain tarihini anlatırken, ilk domainin hayatımıza 1985 yılında girdiği bilgisini vermiştik. Domain (https://www.isimtescil.net/domain/) 80’li yıllarda çok da popüler değildi. 90’lı yılların ortalarında domain sektörü yeni yeni hareketlenmeye ve önem kazanmaya başladı. Bu dönemde ileri görüşlü bazı yatırımcılar, binlerce domain aldı. Bazı domainlerle erişimi yüksek ve çok tıklanan siteler oluşturdular bazılarını ise yüksek fiyatlara sattılar.
Milyon dolarlık değerlere ulaşan bu domainler ile domain yatırımcılığı bir sektör haline geldi. Peki ileri görüşlü ve para kazanmayı gerçekten çok iyi bilen domain milyonerlerini merak ediyor musunuz?
Rick Schwartz
Schwartz bu sektörde o kadar iyi ki sektörün domain kralı olarak anılıyor. Bu unvan kimseye kolay kolay verilmez. Schwartz, bu ünvanı ileri görüşlülüğü, yaptığı yatırımlarda sabırlı olması ve en doğru zamanda satış yapabilmesi ile kazandı. İlk domainini 100 dolara 1995 yılında kaydeden Schwartz, daha sonraları candy.com ve men.com gibi domainleri çok düşük ücretlerle satın almış ve milyon dolarlara satmıştır. Schwartz, domain satarak bu kadar iyi para kazanabileceğini gören birçok insana ilham olmuştur ve sektörün öncülüğünü yapmıştır.
Satın almış olduğu domainlerden (https://www.isimtescil.net/domain/) milyonlar kazanan Schwartz, 10 yılda 20 milyon dolar gibi bir servete sahip olmuştur.
Schwartz’ın satmış olduğu domainlerden bazıları şunlardır; buff.com, mens.com, WebNewsStand.com, CyberDaily.com, FunnyMovies.com, GoBet.com, GetMessages.com, FreeNight.com, HallofShame.com, SportsDigest.com, FreePhoneCalls.com, Shut-up.com, luv.com arabian.com, financialconsultants.com
Dan Parisi
Parisi de 90’larda yükselen domain sektörünü fark ederek milyonlar kazanan bir diğer domain yatırımcısı. İlk domainini 1996’da kaydeden Parisi’nin, domain sektöründeki kariyeri Suck.com ve Whitehouse.com’u satın almasıyla başladı. Bu domainlerin birden farklı varyasyonlarını ve uzantılarını da satın alan Parisi, açmış olduğu siteler ile günde milyonlarca ziyaretçiye ulaştı. En çok değer verdiği bu iki domaine gelen, milyonlarca dolarlık teklifleri reddetti.
Domain (https://www.isimtescil.net/domain/) satın alma ile ilgileniyorsanız ve domain milyonerlerini daha önce araştırdıysanız Parisi’yi Madonna ile olan domain kavgasıyla hatırlayabilirsiniz. Bir dönem Madonna.com’un sahibi olan ve siteyi adult içerik için kullanan Parisi, Maddona’nın şikayeti sonrası ilgili domaini, Madonna.net adresini kullanan bir hastaneye, “Madonna’ya verilmemek şartı ile” devretti. Ancak bu olay böyle bitmedi ve Madonna açtığı davaları kazanarak, domainin sahibi oldu.
Adam Dicker
Domain sektörünün önemli isimlerinden biri olan Adam Dickeri’in internet sektörüne ilk girişi, 1990 yılında kendi açtığı bilgisayar firması ile olmuştur. Bu girişimden beklediğini bulamayan Dicker, ilk alan adını 1996 yılında satın alarak domain yatırımcılığı kariyerine başlamıştır.
Aynı zamanda, domain sektörüne ilgi duyan kişilerin buluştuğu DNForum’un sahibi olan Dicker, domainleri satmak yerine, bu domainler üzerinden oluşturduğu sitelerin trafiğini arttırarak para kazanmayı tercih edenlerden. Elinde, download.net, sm.com, forums.com, seals.com ve elephant.com bir çok jenerik domain bulunan Dicker, avatars.com için almış olduğu 250 bin dolarlık teklifi reddetmiştir.
Frank Schilling
Schilling, dünyanın önde gelen bir diğer domain milyoneri. Domain (https://www.isimtescil.net/domain/) sektörüne ilgi duyan birçok kişi Schilling’in YediMile.com adlı blogundan, yazdığı yazıları takip etmektedir. Schilling’e göre bir web sitesinin yüksek trafik alabilmesindeki en başlıca etken, domainin jenerik olmasıdır. Schilling durumu şöyle ifade ediyor; “Arama motorları acımasız bir ev sahibi gibi, değiştirmiş olduğu algoritmalar ile bir gün sitenizi kapının önüne koyabilir ancak jenerik bir domaininiz varsa bu, almış olduğunuz trafiği bağımsız hale getirir.”
Michael Kovatch
iPhone.com domainini satın alan kişinin Kovatch olduğunu biliyor muydunuz? Kovatch 1995 yılında, ileride bir teknoloji şirketi açmak düşüncesi ile iPhone.com domainini çok düşük bir ücret karşılığında satın aldı ancak ticarete girip risk almak yerine, 2007 yılında iPhone’un markasının çıkması ile birlikte, iPhone.com’u Apple’a satmaya karar verdi. Bizce de çok isabetli olan bu kararla 1 milyon dolar kazanarak, domain sektörüne damgasını vurdu.
Domain yatırımcısı olmak günümüzde maalesef bu kadar kolay değil. Jenerik alan adları çoktan satın alındı. Gelecek vadeden domainler için artık daha yüksek fiyatlar ödemeyi göze almak gerekiyor.
Eğer siz de bir domain yatırımcısı olmak istiyorsanız, sürekli olarak sektörü takip etmeli, bu işi yapan kişilerin yayınlamış olduğu makaleleri ve yazıları okuyarak, tecrübelerinden faydalanmalısınız.