Bir şirketin alan adı, en değerli varlıklarından biridir. Şirketlerin etki alanlarını arttırmalarını ve akılda kalarak daha fazla kişiye ulaşmalarını sağlayan alan adlarını korumak için güvenlik önlemleri almak ve birçok riske karşı tedbirli olmak gerekir.
Domain, sadece bir web adresi değil; markanızın çevrimiçi kimliğinin gerçek bir temsilcisidir ve tüm değerli varlıklarda olduğu gibi; çevrimiçi kötüye kullanıma, dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı, alan adınızın korunması gerekir.
Öncelikle ilk yapmanız gerek şey, alan adınızı bir kişiden ziyade tüzel kişilik olarak kaydettirmektir. İş hayatında her zaman söylenildiği gibi “Kişiler gelip gider ancak sistem işler.” Yani alan adınızı da kişiye değil, sisteme emanet etmelisiniz. Böylece; herhangi bir uzlaşmazlık ya da farklılık durumunda can sıkıcı yasal işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız ve süreç her zaman profesyonel bir şekilde ilerler. Ayrıca, hizmet sağlayıcı firmanız ile sorun yaşamamak için, alan adınızı emanet edeceğiniz şirketi de titizlikle araştırıp seçmelisiniz. İsimtescil olarak domain alma ve barındırma süreçlerinizin tamamında yanınızdayız ve her zaman desteğe hazırız.
En önemli konulardan biri de herkesin domaini yıllık olarak yenilemek gerektiğini bilmesine rağmen dönem dönem yenileme işleminin unutulmasıdır. Ufak bir ihmal size çok büyük sorun yaratabilir. Bu sürede domaininizi başka birisi alabilir. Bunun sonucunda çevrimiçi itibarınız, e-posta erişiminiz, müşteri kontaklarınız kaybolabilir. İsimtescil olarak, müşterilerimizin bu tarz sorunlar yaşamasının önüne geçmek için alan adı sürelerinin dolmasına yakın mutlaka gerekli hatırlatmaları yapıyoruz.
Alan adı dolandırıcıları, genel olarak sürekli yanıltıcı alan adları oluşturur. Buradaki amaç potansiyel bir müşteriyi dolandırmak veya belirli bir marka olarak konumlanmaktır. Popüler alan adlarının benzerlerinin alınma sebebi budur. Böyle durumlar, kötüye kullanım olarak değerlendirir ve markanın haklarından haksız olarak yararlanan dolandırıcılar açısından fırsat olarak görülür.
Kötü Kullanım Amaçlı Alan Adları Nasıl Karşımıza Çıkar?
Sahte Web Siteleri: Kullanıcıları, ‘peşin ücret sahtekarlığı’ gibi hileli bir planın bir parçası olarak yanıltmak üzere tasarlanmış web siteleridir. Günümüzde hala birçok internet kullanıcısı bu tuzağa düşmektedir.
Kötü Amaçlı Yazılımların Kasıtlı Dağıtımı: Bilgisayar sistemine sızmak veya zarar vermek için tasarlanmış yazılımın sahibinin bilgilendirilmiş izni olmadan yayılması. Örnekler arasında; bilgisayar virüsleri, solucanlar, tuş kaydedicileri sayılabilir.
Kötü Amaçlı Hızlı Akı Barındırma: Web sitelerinin veya diğer internet hizmetlerinin yerini gizlemek, tespit etmek veya yasadışı faaliyetleri barındırmak için hızlı akı teknikleri kullanılır. Hızlı akı teknikleri, internet ana bilgisayarının veya ad sunucusunun etki alanı adının çözümlediği konumu sık sık değiştirmek için DNS kullanır.
Spam: İster ticari amaçlı olsun ister olmasın; e-posta, anlık mesajlaşma, web sitesi veya internet forumları ile aktarılan istenmeyen toplu mesajlar göndermek için elektronik mesajlaşma sistemlerinin kullanımıdır.
Diğer Bilgisayarlara veya Ağlara Yasadışı Erişim: Başka bir tarafa ait bilgisayarlara, hesaplara veya ağlara yasadışı erişim veya erişim verilmeyen bir sistemin güvenlik önlemlerine girmeye çalışmak.
Bunlar kuruluşunuzun ya da şirketinizin alan adı güvenliğini tehdit eden bazı sebeplerdir. Bu tarz durumlara karşı tedbir alarak ve gerektiğinde yasal yollara başvurarak alan adı güvenliğinizi güçlendirebilirsiniz. Alan adınız, çevrimiçi varlığınız için çok önemlidir. Her zaman domain güvenliğinizi önceliğinizde tutmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın ki tedbir alarak kolaylıkla engelleyebileceğiniz bir dolandırıcılık sürecini meydana geldikten sonra engellemek çok daha zordur ve size hem maddi hem manevi olarak zarar verir.