Son dönem tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile hayatımızda birçok alan değişikliğe uğruyor. Dünya Sağlık Örgütü salgının azaltılması adına 1.5 – 2 metrelik sosyal mesafenin korunması gerektiğini sık sık belirtiyor. Normalleşme sürecine giren tüm ülkeler tedbirlerini sosyal mesafeyi korumak üzerine şekillendiriyor. Toplu taşımada, iş yerlerinde, restoran ve kafelerde sosyal mesafeyi koruyan oturma düzenlerine göre hareket ediliyor. Sık sık elleri dezenfekte etme ve maske kullanımı konusunda halk teşvik ediliyor.
Artık hayatımıza “Yeni normal” şeklinde adlandırılan bir kavram girdi. “Yeni normal” koronavirüs sonrası içinde bulunduğumuz süreci açıklamak için oldukça yerinde bir kelime. Peki bu süreç teknoloji şirketlerine ne gibi fırsatlar sunuyor ve teknoloji şirketleri sosyal mesafeyi korumak adına ne gibi katkılar sunabilir?
Birçok teknoloji şirketi sosyal mesafeyi koruma uygulamalarını ilk olarak kendi şirketlerinde deneyimliyor. Özellikler giyilebilir teknoloji ve arttırılmış gerçeklik, koronavirüs ile mücadelede büyük katkı sunacak gibi görünüyor.
İsimtescil olarak bu yazımızda bazı firmaların sosyal mesafeyi korumak için aldıkları teknolojik önlemleri inceleyeceğiz.
Sporculara Akıllı Yüzük: Oura
Bildiğiniz gibi koronavirüs sürecinde birçok spor müsabakası iptal edildi ya da ertelendi. Normalleşme dönemi ile birlikte spor müsabakaları da gerekli önlemler alınarak yapılmaya başlanıyor. Bu noktada NBA müsabakalarında sporcuların koronavirüs belirtisi gösterip göstermedikleri konusunda yardımcı olacağı düşünülen giyilebilir akıllı teknolojiden faydalanılması planlanıyor.
Dileyen bütün NBA oyuncuları, Oura isimli bir akıllı yüzük sayesinde koronavirüs belirtisi gösterip göstermediklerini öğrenebilecek. Oura’nın semptomları tespit etme oranı %90 olarak açıklandı. Ayrıca oldukça hafif bir tasarımı olan yüzük sporcuların müsabaka esnasında konsantrasyonlarını bozmuyor ve gereken konforu sunuyor.
Yüzük birçok akıllı teknoloji gibi Android ya da iOS ile senkronize şekilde çalışıyor.
Ford’dan Sosyal Mesafe Bilekliği
Otomotiv sektörünün öncü firmalarından biri olan Ford, çalışanlarını koronavirüse karşı korumak için akıllı bileklik geliştirdi. Bu sosyal medya bilekliği, çalışanlar birbirine güvenli mesafeden daha fazla yakınlaştığında titreyerek uyarı veriyor. Özellikle yoğun çalışma esnasında sosyal mesafenin korunmasını sağlayan ve tedbir amaçlı kullanılan bileklik temkinli olmaya katkı sunuyor.
Amazon’dan Arttırılmış Gerçeklik
E-ticaret sektörünün en büyük firmalarından olan Amazon da koronavirüse karşı sosyal mesafeyi arttırma konusunda beklenildiği gibi teknolojiye başvurdu.
Amazon ofisleri için Mesafe Asistanı’nı geliştiren firma, arttırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanıyor. Bu asistan çalışanların etrafında adeta bir sosyal mesafe çemberi çiziyor. Bu çemberler sosyal mesafe korunduğunda yeşil, çalışanlar birbirine yaklaştığında ise kırmızı oluyor. Çemberlerin durumunu takip etmek için ise şirketlerin belirli noktalarına ekranlar bulunuyor. Test aşmasında başarılı olan Mesafe Asistanı’nın farklı yerlere de kurulması planlanıyor.
Apple ve Google ise bu süreçte daha hızlı yol kat edebilmek ve salgından tamamen kurtulmaya yardımcı olabilmek için bluetooth tabanlı temas izleme platformu üzerinde çalışıyor.
Orta ölçekli ve küçük firmalar da bu süreçte koronavirüs ile mücadele için farklı çalışmalar yapıyor. Tüm çalışmaların ortak amacı virüs kapmış kişilerin hızlıca tespit edilmesi ve sosyal mesafe ile çevresindeki diğer kişileri etkilememesi prensibine dayanıyor.
Teknolojinin yeni ilhamlar vermesi ve “yeni normalleşme” sürecinden bir an önce normal hayatımıza dönebilmemiz dileğiyle.