Elon Musk, Twitter’ı satın aldı. Twitter Pazartesi günü yaptığı açıklamada, milyarderin iş imparatorluğunu genişletme ve dünyanın en zengin adamını dünyanın en etkili sosyal ağlarından birinin başına geçirme potansiyeline sahip olan yaklaşık 44 milyar dolarlık bir anlaşmayla kendisini Elon Musk’a satmayı kabul ettiğini söyledi.

Şirketi özel hale getirecek olan anlaşma, Tesla ve SpaceX CEO’sunun Twitter’ın en büyük hissedarlarından biri haline geldiği bir kasırga dönemini kapatıyor, teklif edildi ve yönetim kurulunda bir koltuk reddedildi ve şirketi satın almak için teklif verildi – hepsi daha kısa sürede bir ay.

Anlaşma şartlarına göre, hissedarlar, Musk’ın orijinal teklifiyle eşleşen ve Musk’ın şirketteki hissesini açıklamadan bir gün önce hisse senedi fiyatı üzerinden %38’lik bir primi işaretleyerek, sahip oldukları Twitter hisselerinin her bir hissesi için nakit olarak 54.20$ alacaklar.

Musk Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Özgür konuşma, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır.” Dedi. “Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var – onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Elon Musk, Twitter anlaşması için 46.5 milyar dolarlık finansman sağladığını söyledi

Twitter yönetim kurulu tarafından oybirliğiyle onaylanan anlaşmanın bu yıl tamamlanması bekleniyor. Bu, Musk’ın geçen hafta şirketi satın almak için 46.5 milyar dolarlık finansman sağladığını açıklamasının ardından geldi; bu, Twitter yönetim kurulunu anlaşmayı ciddi şekilde düşünmeye zorlayan belirgin bir dönüm noktası. Kurul , Musk’ın teklifini değerlendirmek için Pazar günü toplandı.

Twitter bağımsız yönetim kurulu başkanı Bret Taylor yaptığı açıklamada, “Twitter Yönetim Kurulu, Elon’un teklifini kasıtlı olarak değer, kesinlik ve finansmana odaklanarak değerlendirmek için düşünceli ve kapsamlı bir süreç yürüttü” dedi ve anlaşmayı “Twitter hissedarları için ileriye dönük en iyi yol” olarak nitelendirdi. “

Twitter hissesi, anlaşmanın açıklanmasının ardından yaklaşık %6 arttı ve teklif fiyatının hemen altında 51.84 $ civarında gezindi. Anlaşma, hissedarlardan ve düzenleyicilerden onay bekliyor.

Twitter CEO’su Parag Agrawal, CNN tarafından çalışanlara verilen dahili bir mesajda, anlaşmayla ilgili soruları yanıtlamak için Pazartesi öğleden sonra Taylor ile kapsamlı bir toplantı yapacağını söyledi. “Bunun önemli bir değişiklik olduğunu biliyorum ve muhtemelen bunun sizin ve Twitter’ın geleceği için ne anlama geldiğini işliyorsunuz” dedi.

Musk Twitter için ne anlama geliyor?

Musk, hem yüksek profilli bir Twitter kullanıcısı hem de tartışmalı bir kullanıcı. Yıllar boyunca memleri paylaşmaktan ve şirketlerini tartışmaktan politikacılara hakaret etmeye, Covid-19 hakkında yanıltıcı iddialar yaymaya ve transeksüel topluluğu hakkında rahatsız edici açıklamalar yapmaya kadar her şey için kullandığı platformda 83 milyondan fazla takipçisi var.

Musk, son günlerde amacının platformda ifade özgürlüğünü desteklemek ve Twitter’ın “olağanüstü potansiyelini” “açığa çıkarmak” olduğunu defalarca vurguladı.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada Musk, “ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, algoritmaları güveni artırmak için açık kaynak haline getirerek, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek” istediğini söyledi. Ayrı bir gelişmede, Pazartesi günü bir tweet’te “en kötü eleştirmenlerimin bile Twitter’da kalmasını umduğunu, çünkü ifade özgürlüğü bu anlama geldiğini” söyledi.

Yine de bazı endüstri uzmanları, Musk’ın Twitter’da özgürce konuşma arzusunun, platformun nefret söylemini, yanlış bilgiyi, tacizi ve diğer zararlı içerikleri engellemek için yaptığı çalışmaların bir kısmını geri almak anlamına gelebileceğinden endişe ediyor. Diğerleri, Musk’ın, Capitol Riot’un ardından şiddeti teşvik etmeye karşı Twitter politikalarını ihlal ettiği için geçen yılın başlarında kaldırılan eski Başkan Donald Trump’ın hesabını geri yükleyip yükleyemeyeceğini sorguladı. Böyle bir hareketin, yaklaşmakta olan 2024 ABD başkanlık seçimleri için önemli sonuçları olabilir.

Twitter, bazı sosyal medya rakiplerinden daha küçük olsa da, birçok politikacı, tanınmış kişi ve gazeteci tarafından kullanıldığı ve bazen diğer platformlar için zararlı içeriğin nasıl ele alınacağı konusunda bir model olduğu için çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalarda çok büyük bir etkiye sahiptir. .

NAACP başkanı Derrick Johnson, anlaşmanın ardından Pazartesi günü Musk’a yönelik bir açıklamada, “Twitter’ın nefret söylemi veya demokrasimizi alt üst eden yalanlar için bir petri kabı haline gelmesine izin vermeyin” dedi.

Kaynak: CNN

Yorum Bırakın