Fizik alanında kariyer yapanların idolü, fizikle ilgili hiçbir fikri olmayanların bile tanıdığı Stephen Hawking, yüzyılımızın en önemli kişilerinden biri. 76 yaşında hayata gözlerini yuman Hawking’in öyle ilginç bir yaşantısı vardı ki, hayatı filmlere bile konu oldu. Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabıyla geniş kitlelere basit bir dille kara delikleri anlatan Stephen Hawking, buluşları kadar ALS hastalığı ile de tanınıyordu. Bunlar Stephen Hawking hakkında herkesin bildiği bilgiler. Biz bu yazımızda ünlü fizikçinin bilinmeyenlerinden söz edeceğiz.

  • Notları iyi değildi

Stephen Hawking yüzyılımızın en parlak zekalarından biri olsa da, okul hayatında pek o kadar başarılı değildi. 10’lu yaşlarında büyük bir eforla kötü giden notlarını ortalama seviyelere çekmeyi başaran Hawking, hiçbir zaman çok parlak bir öğrenci olmadı. Buna rağmen düşünce yapısı kısa süre içerisinde arkadaşları ve öğretmenleri tarafından keşfedildi ve “Einstein” takma adını aldı. Üniversite döneminde ise fizik sınavlarında gerçekten yetenekli olduğu alanı gözler önüne seren notlara kavuştu.

  • ALS teşhisi 21 yaşında kondu

Stephen Hawking 21 yaşındayken yüksek lisans öğrencisiydi. Genel sakarlık belirtileri ve sendeleme gibi problemler yaşadığı ailesinden dikkatinden kaçmadı ve doktora gitti. Hastanede yapılan testlerden sonra ALS tanısı kondu ve doktorlar ona sadece birkaç yıllık ömrü kaldığını söyledi. Hawking buna rağmen aşık olduğu Jane ile çıkmaya başladı, nişanlandı ve bunu uğruna yaşanacak bir sebep olarak gördü.

  • Çocuk kitapları yazdı

Stephen Hawking’in belki de en şaşırtıcı yönü, çocuk kitapları yazmasıdır. Hawking 2007 yılında kızı Lucy ile birlikte “George’un Evrene Açılan Gizli Anahtarı” isimli bir kitap yazdı. İçinde uzay, teknoloji, fizik ve kara deliklerin olduğu bu kitap; çocuklara fizikle ilgili en ağır kavramları oldukça hafif ve eğlenceli bir şekilde anlatıyordu. 2009 yılında ise devam kitabı olan “George’un Kozmik Hazina Avı” yayınlandı.

  • Oxford kürek takımındaydı

Stephen Hawking hiçbir zaman sportmen tarafıyla tanınmasa da, kendisi Oxford’da okuduğu yıllarda kürek takımında dümenci olarak rol aldı. Üstelik bu görevi onu üniversite hayatında oldukça popüler bir konuma getirdi.

  • Sayısız ödül aldı

Stephen Hawking, kariyeri boyunca çok sayıda ödül ve nişan aldı. Aldığı ödüllerin en önemli olanları şu şekilde özetlenebilir:

  1. 1974’te Kraliyet Derneği üyeliği
  2. 1975’te PAPA XI. Pius Bilim Altın Madalyası
  3. Albert Einstein Ödülü
  4. Hughes Madalyası
  5. Lucasian Matematik Profesörü Unvanı
  6. Britanya İmparatorluğu Kumandanlığı
  7. Onursal Liyakat Nişanı (Companion of Honour)
  8. 2009’da Başkanlık Hürriyet Madalyası

  • Uzaylılara inanıyordu

Uzaylılarla ilgili görüşü, Stephen Hawking’in en çok merak edilen yönlerinden biriydi. Hawking, uzaylıların varlığına inanıyordu. Evrenin enginliği düşünüldüğü zaman farklı ilkel ve hatta zeki yaşamların var olabileceğini söyleyen Hawking, uzaylı yaşamla karşılaşıldığında dikkatli olunması gerektiğini, çünkü insan DNA’sının onların hastalıklarına karşı koyamayacağını düşünüyordu. “Stephen Hawking’le Evrene Yolculuk” belgeselinin bir bölümü tamamen uzaylıların varlığı üzerineydi.

  • Yerçekimsiz uçuş yaptı

Fiziksel durumunun kendisine engel olmasına asla izin vermeyen Stephen Hawking, insanların çoğunluğunun hayat boyu asla sahip olamadıkları bir deneyim yaşama fırsatını buldu ve 65 yaşında Zero Gravity A.Ş. sayesinde yerçekimsiz uçuş yaparak tekerlekli sandalyesinden ayrıldı ve havada durdu. Hawking’in bu uçuşu yapma sebebi ise sadece eğlenceli vakit geçirmek değil, insan ırkını kurtarmaktı. Küresel ısınma ve nükleer savaş tehditlerinin gezegenimizi tehdit altına soktuğunu düşünen Hawking, insanların uzun vadede uzayda yaşayacaklarını öngörerek uzay keşif yolculuklarını destekliyordu ve yerçekimsiz uçuşu da bu konuya ilgi çekmek için yapmıştı.

 

5
Sending
User Review
5 (3 votes)

Yorum Bırakın