14 Eylül 2022 tarihi itibariyle .TR uzantılı alan adları BTK Bünyesinde TRABİS “.tr Ağ Bilgi Sistemi” altyapısı ile faaliyete geçmiştir. Trabis, .TR uzantılı alan adı sisteminin ve veri tabanının yönetilmesinden sorumludur.  Ayrıca ‘com.tr’, ‘org.tr’, ‘net.tr’, ‘gen.tr’, ‘biz.tr’, ‘tv.tr’, ‘web.tr’, ‘info.tr’, ‘bbs.tr’, ‘tel.tr’ ve ‘name.tr’ herhangi bir belge şartı aranmaksızın tahsis edilecektir. Ancak ‘gov.tr’, ‘edu.tr’, ‘bel.tr’, ‘k12.tr’, ‘av.tr’, ‘dr.tr’, ‘pol.tr’, ‘tsk.tr uzantıları ‘ ve ‘kep.tr’ bir belge ile tahsis edilmeye devam edecektir. Gerekli evrakların listesine link üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. https://www.isimtescil.net/tr-domain-icin-gerekli-evraklar.aspx

14 Eylül itibariyle ilk gelen alır kuralının işlemeye başladığı sistem, hızlı davranan herkesin ilgili uzantılardaki alan adlarına sahip olmasına imkan tanıyacaktır. Hemen .tr uzantılı alan adı başvurunuzu https://www.isimtescil.net/ yapabilirsiniz.

TRABİS ‘in Devreye Girmesiyle Neler Değişti?

  • .tr ‘nin yönetimi nic.tr den BTK ya devredildi.
  • com.tr, net.tr ve org.tr belgesiz olarak tahsis edilmeye başlandı.
  • .tr alan adı satış ve devri 3 yıl sonra gerçekleştirilecek.
  • .tr uzantılı alan adının tahsisi,  1 yıl sonra gerçekleştirilecek.

Devir İşlemleri Nasıl Yapılabilecek?

Alan adı devri, Nic.TR süreçlerinde Sahip Değişikliği olarak uygulanmaktaydı. Ancak, TRABİS ile Devir olarak yapılacak olan bu işlem, aşağıda sıralanan belgelerden herhangi birinin mevcut olması durumunda gerçekleştirilecektir.

  • Gaiplik Karinesi
  • Marka/Patent Devri Belgeleri
  • Şirket Birleşme/Devralma Belgeleri
  • Fikir/Sanat Eserleri ile İlgili Hakların Devrini İspat Eden Belge

Devir işlemine ait tüm süreçler hakkındaki bilgilere https://www.isimtescil.net/ adresimizden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Satış İşlemleri Nasıl Yapılabilecek?

Alan adı satışı ve kiralanması Nic.TR süreçlerinde yasaklı bir uygulamadır. Ancak TRABİS’in devreye alınması ile alan adlarının satış ve kiralanmasının önü açılmaktadır.

TRABİS kapsamında, alan adı satış işlemleri sürecin devreye alınmasını takip eden 3 (üç) yılın sonunda başlayacak olup, kayıt kuruluşlarının hizmetleri aracılığı ile satış işlemi gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Satış ve kiralamaya ait süreçler hakkında yapılacak duyuru ve açıklamalar, detaylı olarak https://www.isimtescil.net/  adresinden paylaşılacaktır.

Yorum Bırakın