Domain almak bir web sitesi için açmak istediğiniz zaman atılacak ilk adımlardan biridir. Domain alırken hem alan adının markaya olan uyumu hem de akılda kalıcılığı ve kolaylığı çok önemlidir. Çünkü bir marka hakkında bilgi almak için çoğunlukla yapılan ilk hareket,  adres çubuğuna adı girip “.com” eklemektir. Amaç, tek tık ile web sitesine ulaşmaktır.

Bu, tam olarak bir web sitesi sahibi olarak yararlanabileceğiniz şey! Akıllıca seçilen bir domain ile, daha fazla ziyaretçiye ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

Ülkenizdeki ziyaretçileri hedeflemek mi, yoksa uluslararası bir izleyici kitlesiyle ilgilenmek mi istediğinizi düşünün. Her zaman kitleniz için işe yarayan bir alan adı alın. ABD’deki ziyaretçileri hedefliyorsanız, bu, “.us” uzantılı bir alan adı seçmek anlamına gelir. Birleşik Krallık’ta “.co.uk” standarttır ve Hindistan için “.in.”

Uluslararası bir etki oluşturmak ve uluslararası bir kitleye ulaşmak istiyorsanız, “.com” uzantılı bir domain almak doğru seçimdir. Bu aynı zamanda çok dilli web siteleri için de geçerlidir.

Doğru Domain Nasıl Bulunur?

Öncelikli olarak açmayı planladığınız web sitenizin amacını belirleyin. Bir işletme web sitesi mi oluşturuyorsunuz, blog mu yoksa hobiniz için bir site mi? Siteniz için uygun bir web adresi bulmanın anahtarı, ne tür bir web sitesi istediğinizi ve ziyaretçilerin onu bulmak için hangi arama terimlerini kullanacağı hakkında net bir fikre sahip olmaktır.

Şirket web sitesi

Şirket adınız elbette şirketinizin domain’inde görünmelidir. Bu, ziyaretçilerin “markanızı” doğrudan tanıma şeklidir. Ziyaretçiler için sadece önemli değil, ancak Google için çok önemli bir kriterdir. Domain alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de budur.

Uzun bir şirket adınız varsa, isminize uygun bir kısaltmalı bir domain kullanabilirsiniz. Bu genellikle çok iyi çalışır. Müşterilerin sizin hakkınızda önemli bir bakış açısı kazanmasını sağlar. Her durumda, etki alanının hatırlanması ve hecelenmesi kolaydır.

Yerel projeler

Belirli bir bölgede yaşayan bir fotoğrafçı mısınız? Veya Türkiye’nin Karadeniz kültürü hakkında bir seyahat blogu yazıyorsunuz? Belki bölgenizden organik elma suyu pazarlıyorsunuzdur? Bu gibi durumlarda, bölge veya şehri etki alanı adınıza eklemek mantıklıdır. Genel bir kural olarak, bölgesel bir referans iş modelinizin bir parçasıysa, alanınızın başarısına katkıda bulunabilirsiniz.

Bloglar ve hobi siteleri

Domain alırken bir dikkat edilmesi gereken konu da web sitenizin tarzına ve içeriğine göre domain seçmektir. Domain’iniz ne kadar markanızı tanıtıyor ve özetliyorsa o kadar kendinden bahsettiren ve adını rakip markaların üzerine çıkaran bir firma olursunuz. Profesyonel veya kişisel bloglarla, web sitenizi bir marka olarak düşünmeye yardımcı olur. “Markanızı” tanıtmak için hangi özelliği vurgulamak istersiniz? Bu özellik, tema (seyahat, DIY, spor vb.), Kendiniz veya daha genel olarak blogunuzun adı olabilir.

Benzer şekilde, bir hobi için sayfalar: kullanıcılar, etki alanınız üzerinden web sitenizde ne beklediklerini zaten bilmelidir. Uygunsa, etkinliğinizin domain‘izi adını Google’a da veren web adresine ekleyin.

İstediğiniz Domain uygun mu?

Mükemmel bir domain düşündünüz ve uygun olup olmadığını kontrol ettiniz ancak domain’in alındığını gördünüz. Ancak bu elbette dünyanın sonu değil. İsimtescil üzerinden alacağınız ya da almayı hedeflediğiniz domain’leri sorgulatarak domain durumunu öğrenebilir, alternatiflere erişebilirsiniz.

Yorum Bırakın