Whois nedir? Whois bir firma için neden değerlidir? Whois, bir alanın kime ait olduğunu ve onlarla nasıl iletişime geçileceğini belirleyen, yaygın olarak kullanılan bir internet kayıt sistemedir. İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu ( ICANN ) alan adı (domain) kaydı ve sahipliğini düzenlemektedir. Whois kayıtlarının son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Alan adı kaydı ve web sitesi sahiplik sürecinin bütünlüğünü korumak için önemli bir kaynak haline gelmiştir. Peki Whois nasıl kullanılır? Whois hakkında merak ettiklerinizi isimtescil.net ekibi olarak sizler için araştırdık. İşte merak ettiğiniz soruların cevabı..
Whois kaydında neleri gizli tutuyoruz?
Whois nedir? Whois bilgilerinde, satın alınan alan adının kaydeden kişi, grup veya şirketle ilişkili tüm iletişim bilgilerini içerir. Tipik olarak, her Whois kaydı , Alan Adı Sahibinin (alan adının sahibi) adı ve iletişim bilgileri, alan adı kayıt kuruluşunun (alan adını kaydettiren kuruluş veya ticari kuruluş) adı ve iletişim bilgileri, kayıt tarihleri gibi bilgileri içermektedir.
Whois kaydı 2 faklı türde yapılmaktadır;
Whois kaynak bilgilerini depolamak için iki farklı veri modelini kullanmaktadır:
- Whois bilgilerinde sadece; kayıt şirketi, alan adı sahiplerinin adı ve kayıt tarihlerini verir.
- Whois bilgilerinde bir diğerine farklı bilgiler sunmaktadır. Normal bir Whois kaydında bulunanlardan farklı ayrıntılar göstermektedir. Whois bilgilerinde ek ayrıntı olarak iletişim (tescil ettiren, idari ve teknik) bilgilerini içeriyor. Daha sonra bir arama, alanın kime ait olduğu, nerede kayıtlı olduğu, hangi sunucularını kullandığı, ne zaman kaydedildiği ve ne zaman sona erebileceği hakkında gerekli tüm bilgileri sağlıyor.
Dışarıdaki çok sayıda alan adı kayıt şirketi ve Whois sunucusu göz önüne alındığında, Whois bilgilerini izlemek çok çaba gerektirir. İsimtescil.net olarak alan adı satın alan müşterilerimize Whois gizlemeyi ücretsiz olarak sunuyoruz. İsimtescil.net, Whois bilgilerini tek bir noktada bulmayı kolaylaştırıyor.
Whois gizleme sayesinde aşağıda yer alan maddelere göre gelişmiştir;
- Ağ operatörlerine, bilgisayar olay müdahale ekiplerine ve ISP’lere uygun kişiler sağlayarak İnternet’in istikrarını ve güvenliğini güçlendirmek
- Alan adlarının kayıt durumunun düzenlenmesi
- Ulusal ve uluslararası soruşturmalara katılan kolluk kuvvetlerini desteklemek.
- Irk ayrımcılığı, şiddet, nefret, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük, her türlü çocuk istismarı, çocuk pornografisi, pedofili ve insan istismarı ve insan ticareti ile motive edilen yasa dışı ve diğer eylemler dahil olmak üzere bilgi iletişim teknolojisinin kötüye kullanımlarına karşı mücadelede yardımcı olmak .
- Ticari marka izinlerini yürütmek ve geçerli uluslararası anlaşmalar ve ulusal yasalar uyarınca fikri mülkiyet ihlali, hırsızlık ve kötüye kullanımın ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak için araştırmaları ve gerekli adımları desteklemek.
- Dolandırıcılıkla mücadelede ve kamu menfaatini korumada işletmelere ve diğer kullanıcılara ve kuruluşlara yardımcı olmak
- Kullanıcıların çevrimiçi hizmetlerden ve içerikten hangi kuruluşların veya kişilerin sorumlu olduğunu belirlemelerine yardımcı olarak, verimli ve güvenilir bir iletişim aracı olarak İnternet’e olan genel kullanıcı güvenini desteklemek
- İstenmeyen postaları veya kötü niyetli davranışçıları takip etme
Alan Adı Tescil Ettirmenin Faydaları ve Sorumlulukları
Alan adı tescil ettirenler, WHOIS’in doğruluğunu sağlamada önemli bir rol oynar. Bir alan adı tescil ettiren olarak, doğru WHOIS iletişim verilerini sağlamanız ve kayıt süreniz boyunca doğruluğunu korumanız gerekiyor.
Alan adı tescili yaptığınızda, kayıt şirketinize doğru ve güvenilir iletişim bilgilerini vermeniz ve kayıt süresi içinde herhangi bir değişiklik olması durumunda bunları derhal düzeltmeniz ve güncellemeniz gerekir. Bu yükümlülük, kayıt şirketi ile yaptığınız kayıt sözleşmenizin bir parçasıdır.
Bilerek yanlış bilgi verirseniz veya bir değişiklik olması durumunda bilgilerinizi hemen güncellemezseniz alan adı kaydınız askıya alınabilir, hatta iptal edilebilir. Bu, iletişim bilgilerinizin doğruluğu hakkında sizinle iletişim kurmaları halinde kayıt operatörünüzün sorularına yanıt vermemeniz durumunda da olabilir.