Web siteleri; kurum, kişi ya da şirketlerin dijital ortamda varlığını gösteren en önemli platformlardan biridir. Kurum, kişi ya da şirket hakkında bilgilerin, ürün ya da hizmetlerin, iletişim bilgilerinin, sosyal medya profillerine ulaşma linklerinin vb. birçok bölümün yer aldığı web sitelerinin internet ortamında herkesin erişimine açık ve ulaşılabilir olmaları için alan adına yani domaine ihtiyaçları vardır.

Domain, bir web sitesinin internetteki adı ve bağlantısıdır. Domain alma işlemi yapmadan web sitenizin arama motorlarında sıralanması ve potansiyel hedef kitlenize ulaşması mümkün değildir. İsimtescil olarak bu yazımızda, web sitenizin dijital ortamda kimliğini oluşturan domain alma sürecini ele alacağız.

Domain Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alan adınızın akılda kalıcı olması oldukça önemlidir. Zor ve uzun domain isimleri, hedef kitleniz tarafından unutulabilir ve sitenize girmek istediklerinde web sitenizi bulmakta zorlanabilirler. Bu sebeple mümkün olan en kısa ve sizi en iyi ifade eden alan adını seçmeniz oldukça önemlidir.

Alan adının yaptığınız işle ilgili olması, kolay hatırlanmasını sağlar. Örneğin; domain, hosting, sunucu, ssl, marka tescili gibi hizmetlerimiz olduğundan isimtescil.net alan adı markayı ve hizmetleri yansıtmaktadır. Bunun yerine yapılan işe uygun olmayan ve iş alanını yansıtmayan bir alan adı seçmiş olsaydık ilgili hedef kitlemize ulaşmamız çok zor bir hale gelebilirdi.

Alan adı geçmişini kontrol etmelisiniz. Alan adı daha önce farklı sektörlerde kullanılmış ve birçok kişi tarafından o sektörler özdeşleştirilmiş olabilir. Bu yeni bir kurumsal kimlik oluşturma aşamanızı zorlaştırır. Ya da daha kötüsü alan adı banlanmış olabilir. Bu durum erişiminizi ve SEO çalışmalarını ciddi anlamda etkiler. Böyle bir durumla karşılaşmamak için “Alan adı banlı mı?” sorusunu mutlaka sormanızı ve alan adı sorgulama işlemi yapmanızı tavsiye ederiz.

İngilizce karakter uyumuna dikkat edin. Örneğin İngilizce alfabede “ğ” harfi bulunmaz. Siz de alan adınızda bu tarz harfler geçirmemeye özen gösterebilirsiniz. Örneğin “sağlam ayakkabı” yerine “kaliteli ayakkabı” daha iyi olabilir.

Domain Alma Aşamaları

Domain almak için genel olarak izlemeniz gereken bazı adımlar vardır. Bu adımları sizler için inceledik:

Birinci Adım: Güvenilir Domain Firması Seçin

Türkiye’de ve dünyada domain sağlayıcı birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalar arasında tercih yaparken, firmanın güvenilir olması dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biridir. Bu noktada güvenilir domain sağlayıcı firmalar ile çalışmalısınız. Türkiye’nin en eski domain sağlayıcı firması İsimtescil olarak yıllardır müşterilerimize ihtiyaç duydukları tüm alanlarda dijital çözümler sunuyoruz.

İkinci Adım: Almak İstediğiniz Alan Adını Sorgulayın

Yıllardır kurmayı planladığınız hayalinizdeki iş için uygun şartları yaratmış olabilirsiniz. Tam da harekete geldiğinde ve hazırlıklara başladığınızda ilk olarak domain alma işlemini gerçekleştirmeniz çok önemlidir. Bunun için de almaya planladığını alan adının farklı bir firma ya da kişi tarafından alınmamış olması gerekir. Yani domain sorgulama yapmadan kurumsal kimlik çalışmalarına başlarsanız, yaptığınız çalışmalar çöpe gidebilir. İsimtescil.net üzerinden domain sorgulama  yaparak almak istediğiniz alan adının alınmaya uygun olup olmadığını hızlıca öğrenebilirsiniz.

İstediğiniz alan adı boştaysa hemen alabilir, farklı bir firma tarafından kullanılıyorsa da alternatif alan adları üzerine yoğunlaşarak size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Üçüncü Adım: Domain Alma İşlemi

Seçtiğiniz alan adının adınıza kaydedilmesi için isimtescil.net domain kayıt üzerinden ilerleyebilir ve almak istediğiniz uzantılar için sepete ekle seçeneği üzerinden devam ederek seçtiğiniz alan adlarının ödemesini yaparak ilerleyebilirsiniz. Son noktada yeni domain adresi onaylanarak işlemler tamamlanır.

Domain alma işlemi esnasında, sadece tek bir uzantı kullanacak olsanız bile, alan adınız için en popüler olan diğer uzantıları da almanızı tavsiye ederiz. Örneğin; isimtescil.net uzantısı web sitesinde kullanılan alan adı olsa da .com gibi çok bilinen ve kullanılan uzantıları da almak tedbir açısından önemlidir.

Domain Almanın Püf Noktaları

Her süreç gibi alan adı alma da iyi bir araştırma ile başlar. İlk olarak, ortalama bir internet kullanıcısının internet ortamında dolaşırken ne gibi beklentileri olabileceğini doğru bir şekilde analiz etmelisiniz. Bunun için de popüler anahtar kelimeler ve arama terimleri hakkında araştırma yapabilir ve kullanıcıların en çok tıkladıkları anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Bunları baz alarak domain seçmek yerinde olacaktır.

Alan adınızı seçerken, arada “-” ya da rakam bulunmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Kullanıcı alışkanlıkları incelendiğinde bu tarz alan adlarının internet ortamında bulunmasının ya da hatırlanmasının daha zor olduğu görülüyor.

En önemli konulardan biri de alan adınızın benzerinin farklı firmalar tarafından kullanılıyor olma ihtimalidir. Bu marka imajınıza ciddi anlamda zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için detaylı bir inceleme yapmanız doğru olacaktır.

Son olarak alan adınızı aldığınız gibi sosyal medya hesaplarınızı da oluşturmanız çok önemlidir. Bu şekilde tüm sosyal medya mecralarında aynı uzantıyı kullanabilirsiniz. Aksi takdirde sizin kullanmayı planladığını isimler farklı kişiler ya da kurumlar tarafından alınabilir.

Yorum Bırakın