Ha başladı, ha başlayacak derken sabırla beklenen gün nihayet geldi çattı! .TR domain tesciline başlayabilirsiniz.

Yıllarca İsimtescil olarak kullanıcılarımızdan şu soruları aldık. “Neden diğer ülkelerin tek başına uzantısı varken biz com.tr, net.tr, gov.tr formatında uzantı kullanıyoruz?” “Neden sadece .tr alamıyoruz?”

23 Mart 2020 Nic.tr’nin başvuru ve yenileme işlemlerine kapatılmasıyla birlikte .TR alan adı heyecanı tüm dijital platformlarda bir hareketlilik sağladı. Sancılı süreçleri olan bu geçiş evresinde gerek kayıt operatörleri olarak gerekse de bireysel kullanıcılar için birçok cevapsız soru vardı.

Peki şimdi ne olacaktı?

Türkiye’nin uzantısı olarak benimsediğimiz .tr alan adını artık alabilecek miydik?

14 Eylül 2022, Trabis’in devreye girmesi ile birlikte yeni bir sürece adapte olmakla birlikte a.tr alan adı süreçleri de yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştı. 4 kademede gerçekleşmekte olan tahsis sürecinin 3. kademesine gelmiş bulunuyoruz. Bu süreçte neler yaptık ve ilerleyen zamanlarda neler yapacağımız hakkında sizi de detaylı olarak bilgilendireceğimiz bir yazı hazırladık.

Neydi a.tr?

Alan adınızı ek bir uzantıya ihtiyaç duymadan kaydetmekti. isimtescil.tr gibi.

Gelelim sürece;

  1. Kategori kapsamında tahsis önceliği olan (“gov.tr”, “edu.tr”, “tsk.tr”, “bel.tr”, “pol.tr”, “k12.tr”) uzantılar için hiyerarşik sıra göz önünde bulundurularak a.tr yapısındaki alan adları için tahsis sürecini tamamladık.
  2. Kategori kapsamında “org.tr” uzantılı alan adlarına sahip kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarına, kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile işçi ve işveren meslek kuruluşlarına öncelik verildi. Belgesiz kayıt sürecinde alınan alan adları bu kapsama girmediği için kullanıcılarımıza özel bilgilendirme sağlayarak bu süreci de olması gerektiği gibi sağlıklı bir şekilde tamamladık.
  3. Kategori kapsamında 14 Şubat’tan itibaren tatlı bir rekabete girecek olan domain sahipleri için talep toplama süreci başlayacak. Bu süreçte en önemli detay mevcut alan adlarınızın 25.08.2023 öncesi tahsisli olması gerektiği şeklindedir. Bir alan adı için birden fazla kayıt kuruluşu ve birden fazla domain sahibi başvuru yapabileceği için yine maalesef her başvuru yapan alan adına sahip olamayacak.

Usul ve Esas’ta belirlenen “kep.tr”, “av.tr”, “dr.tr”, “com.tr”, “org.tr”, “net.tr”, “gen.tr”, “web.tr”, “name.tr”, “info.tr”, “tv.tr”, “bbs.tr”, “tel.tr” uzantılı alan adlarından 25.08.2023 tarihi öncesi tahsisli bulunanlara öncelik verilecek olup, alan adlarının aynı olması durumunda ise hiyerarşiye göre belirtilen uzantıya öncelik verilecektir.

Tüm bu sayılan kategorilerin tamamlanmasından sonra “ilk gelen ilk alır” kuralı işletilerek “a.tr” yapısındaki alan adları tıpkı mevcutta tahsis edilen alan adları gibi tahsis edilebilecektir.

3.Kategori şartlarını sağlıyor, sana tanınan öncelik hakkından yararlanmak istiyor ve alan adının .tr uzantısını rakiplerine kaptırmak istemiyorsan şimdi buradan ön talep siparişini sen de oluşturabilirsin.

Ve sen İsimtescil ile yolu bir şekilde kesişmeyen arkadaşım! Sen de mevcut alan adlarını buradan İsimtescil’e taşıyabilir ve fırsatlarla dolu ayrıcalıklardan sen de yararlanmaya başlayabilirsin.

“Yeniden başlamaktan korkma. Bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerden başlıyorsun.”

Yorum Bırakın