Herhangi bir web sitesinin, internetteki adresini domain olarak tanımlıyoruz. Aslında alan adı olarak tarayıcıya yazdığımız internet sitesi isminin arkasında sayılar bulunuyor. Tarayıcınıza isimtescil.net yazdığınızda, arkada sayılardan oluşan IP adresleri devreye giriyor ve sizi doğru siteye yönlendiriyor. Peki neden sayı değil de isim yazıyoruz? İnternet sitelerinin adreslerinin telefon numaraları gibi farklı rakamlardan oluştuğunu ve her girdiğimiz internet sitesinin rakamlardan oluşan IP adreslerini aklımızda tutmamız ya da bir yere kaydetmemiz gerektiğini düşünsenize?

İşte tam da bu yüzden IP adresleri arka planda çalışıyor ve tarayıcınıza isimtescil.net yazdığınızda hemen bizi buluyorsunuz.

Tarihteki İlk Alan Adını Selamlıyoruz!

Tarih 15 Mart 1985 yılını gösterdiğinde internet dünyası, yavaş yavaş bugünkü noktaya gelebilmek için yola koyulmuş durumda. Şimdinin ışık hızı o zamanlar, kaplumbağadan hallice. Symbolics isimli bir bilgisayar firması, .com alan adının uygulamaya geçmesinden kısa bir süre sonra; symbolics.com’u tescil ettirerek internet dünyasında, ilk alan adını aldı ve domain tarihine adını yazdırmış oldu.

.Com Uzantısı Bir Zamanlar Ücretsizdi!

İlk kullanılmaya başladığında .com alan adı ABD Savunma Bakanlığı tarafından yönetiliyordu ve alan adını tescil ettirmek ücretsizdi. Tabii ki bu uzun süre böyle devam etmedi ve 1995’te Network Solutions firmasına ücret alma yetkisi verildi. Böylece satış aşamasına da geçilmiş oldu.

Dünyada İlk 100 .com Uzantılı Alan Adı Alanlar Arasında Kimler Var?

İlk 100 arasında bazı firmalar günümüzde artık faaliyet göstermiyor. Ama bazıları hala dimdik ayakta.

İşte 80’lerde alan adı alan, o öngörülü şirketlerden bazıları ve alan adı alma tarihleri:

IBM, 19 Mart 1986’da ibm.com’u,

İntel, 25 Mart 1986’da intel.com’u,

Boeing, 2 Eylül 1986’da being.com’u,

Siemens, 29 Eylül 1987’de siemens.com’u,

Apple, 19 Şubat 1987’de apple.com’u,

Philips, 4 Nisan 1987’de philips.com’u tescil ettirmiştir.

.Com Alan Adını  .net İzledi! 

İngilizce network (ağ) kelimesinin kısaltılmış hali olan .net 1985 Ocak ayında, satışa ve kullanıma sunuldu.

Tarih 1 Nisan 1986’yı gösterdiğinde ilk .net uzantılı alan adı internet dünyasında giriş yaptı. Bu şirket nordu.net’idi. 

.Org Uzantısı da Geldi!

Com ve .net’i takiben, İngilizce “organization” kelimesinin kısaltılmışı olan .org uzantısı, kar amacı gütmeyen vakıf vb. kurum ve kuruluşların kullanımına sunuldu ve tarih 10 Temmuz 1985’i gösterdiğinde Mitre Corporation tarafından tescil ettirilen mitre.org sanal ortamdaki varlığına başladı.

Eğitime Özel Alan Adı: .edu 

Edu uzantısı, İngilizce “education” kelimesinin kısaltılmasıyla, 1985 yılında eğitim kurumlarının ve üniversitelerin kullanımına sunuldu. Tarihte ilk .edu uzantılı alan adını ise 24 Nisan 1985’te Berkeley Üniversitesi  kullanmaya başladı.

Sizin de alan adına ihtiyacınız varsa, ilk alan adının internette dolaşmaya başlamasının üzerinden 34 yıl geçmiş olsa da hala geç kalmadınız! 100’den fazla alan adı uzantısıyla isimtescil.net hizmetinizde.  

Yorum Bırakın