Bir iletişim sunucusu, çeşitli ağ iletişimi uygulamaları için kullanılan ve üreticilerin farklı düzeylerde birden çok değer eklemelerine izin veren bir bilgi işlem sistemi platformudur. 

İletişim sunucusu, kablosuz veya geniş bantlı veya IP multimedya gibi iletişim sistemlerini dağıtmak için kullanılan ağ altyapısını oluşturan ekipman satıcıları veya tedarikçiler için temel oluşturur. İletişim ve BT endüstrisi, iletişim sunucularının güçlü destekçileridir.

Bir iletişim sunucusu, bir ağdaki kullanıcılara telekomünikasyon bağlantıları üzerinden uzak konumlardaki sistemler veya ağlar hakkında dosya aktarması veya bilgiye erişmesi gereken kullanıcılar için iletişim hizmetleri sağlayan özel bir sistemdir. İletişim sunucusu, yazılım ve donanım özelliklerine bağlı olarak bir veya daha fazla kullanıcı için aynı anda iletişim kanalları sağlar.

 İletişim sunucuları aşağıdaki işlevlerden birini veya daha fazlasını sağlayabilir:

Ağ Geçidi işlevleri: Veri formatları, iletişim protokolleri ve kablo sinyalleri arasında çeviri yaparak bilgisayarlara ana bilgisayar bağlantısı sağlar.

Modemler: İletişim sunucuları, dahili kullanıcıların oturumları için erişim sağladığı modem bankalarını veya oturumları için uzak kullanıcıların erişimini sağlar.

Erişim servisleri: Uzaktan kullanıcıların evlerinden veya diğer uzak konumlarından ağa erişmelerini sağlar. Uzaktan kumanda yöntemiyle kullanıcılar LAN üzerindeki özel bir iş istasyonuna bağlanır ve tüm işlemler LAN’a bağlı özel iş istasyonunda gerçekleştirilir.

Köprü ve yönlendirici işlevleri: Bu özelliklere sahip bir iletişim sunucusu, uzak LAN’larla bir bağlantı sağlar ve LAN’lar arasında gerektiğinde veri paketlerini otomatik olarak aktarır.

Elektronik posta sunucuları: E-postaları almak ve teslim etmek için diğer LAN’lara otomatik olarak bağlanır. 

İletişim sunucuları aşağıdaki birincil özellikleri içerir:

Esneklik: İletişim sunucusu mimarisi ölçeklenebilir, çok düzeyli, son derece esnek, herhangi bir düzeyde katma değerleri kolayca destekleyecek şekilde tasarlanmıştır ve birden çok sunucu yeniden gönderme seçeneğine sahiptir.

Açıklık: İletişim sunucuları endüstri standartlarına dayanır. Farklı araçlar ve hizmetler gerektiğinde daha da entegre edilebilir.

Taşıyıcı Sınıfı: İletişim sunucusu güncellemeleri ve güncellemeleri rahatsız edici değildir. Her bir ilişkili sistem yönü ve özelliği ağ oluşturma yönetmeliklerini izler ve yerine getirir.

Yorum Bırakın