Hepimiz internetten alışveriş yaparken veyahut bir web sitesi ile etkileşim kurarken chatbot’lara denk gelmişizdir. Chatbotlar Nedir?,  müşteri ile iletişime geçen canlı sohbet pencereleridir. Basit işlemli chatbotlar, yapay zekanın gelişmesiyle beraber NLP (doğal dil işleme) ve NLU (doğal dil anlama) destekli bir yapıya evrilmişlerdir. Böylelikle modern chatbotları insanların konuşmalarını analiz edebilir, anlayabilir ve taklit edebilir hale gelmişlerdir.

Yapay zeka destekli sohbet botları, öğrenebilecekleri geniş veri setleri sayesinde karmaşık konuşmaları çözümleyebilir ve doğal olarak yanıt verebilirler. Chatbotların arkasında güçlü bir teknoloji olmasına rağmen, kullanımı ve kurulumu oldukça kolaydır. Bu durum da onları uyumlu ve mükemmel çalışan asistanlar yapar.

Genellikle müşteri hizmetleri alanında kullanılan chatbotlar, bağımsız uygulamalar ve web tabanlı uygulamalar olarak iki ana kategoriye ayrılırlar. Destek operatörlerinin ve müşteri temsilcilerinin yerine kullanılan chatbotlar artık birçok alanda kullanılmak üzere geliştirilmektedir. Bu alanlardan biri de iş başvurularının chatbot üzerinden yapılmasıdır.

Chatbotlar ve İşe Alım Süreci

Günümüzde işe alım dönemleri oldukça yoğun geçmektedir. İşveren kişi onlarca aday içerisinden en nitelikli olanları kendisi için seçmek zorundadır. Şirklerin insan kaynakları departmanları için işe alım süreçleri çoğu zaman çok zahmetli ve pahalı bir sürece mal oluyor. Neyse ki artık teknolojinin gelişmesiyle beraber bu duruma da inovatif çözümler bulunmaktadır. Bu çözümlerden biri de chatbotlarının işe alım konusunda kullanılmasıdır. Chatbotları iş başvurusu yapan aday ile ilgili olarak hızlı şekilde veriler toplayabilir. Aday ile iletişime geçip ona sorular sorabilir. Sorduğu soruları kategorize edip yeni detaylı soruları adaya iletebilir ve iş arayan kişinin verdiği her cevabı data havuzunda toplayabilir.

Chatbotların İşe Alımdaki Faydaları

Chatbot ilgili işe başvuru yapan adaya birçok konuda veri sağlayabilir:

-Adayın temel kişisel bilgilerini (iletişim, referans mektubu, CV) alabilir,

-Önceki meslek, deneyim ve eğitim bilgilerini sorabilir,

-Yüz yüze veya telefon görüşmeli mülakat zamanlarını ayarlayabilir,

-Sık Sorulan Soruları yanıtlayabilir,

-İşe alım sürecinin sonuçları hakkında adayları bilgilendirebilir,

-Tüm adaylara aynı anda hizmet sunabilir,

-Binlerce başvuruyu aynı anda datasına işleyebilir ve kategorize edebilir,

-İşverenin istediği kriterlere göre adaylar üzerinden çıktılar oluşturabilir.

Chatbotlar, başvuru yapan adaylar için de kolaylık sağlıyor!

İşveren kişinin sürecini kolaylaştırmanın yanında chatbotlar, başvuru yapan adaylar için de kıymetli bir araç oluyor. 7/24 iletişime geçebileceği bu program sayesinde başvurusunu dilediği zaman yapabilen aday, sorularını da kolayca cevabını alacağından emin olarak sorabiliyor. Bu durum her iki tarafında işlerini yapay zekâ sayesinde güvenle ve hızlıca yapabilmesine olanak sağlıyor.

İşe alım bilgilendirmeleri genellikle mail yoluyla adaylara iletilmektedir. Ancak yapılan bir araştırma ilgili maillerin açılma oranının %14 olduğunu göstermektedir. Bir chatbot, hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşen iş başvurusu sürecinin sonucunu yine adaylara bildirim yoluyla kolaylıkla iletebilmektedir.

Maliyeti, geçirilen zaman ve iş yükü açısından adaylar ile canlı şekilde iletişime geçme operasyonu oldukça zahmetlidir. Ancak bir chatbot ile işveren kişi veyahut kurum, kolay ve makul bir kurulum ücreti ile firmasına önemli bir yatırım yapabilir.

Yorum Bırakın