İçinde bulunduğumuz çağda, veriler işletmeler için en değerli varlıklardan biri haline geldi. Değişen tüketici alışkanlıkları, online alışverişe olan ilginin oldukça artması, hedef kitlelerin alışveriş yaparken içine girdikleri duygu durumlarını tahmin etme vb. araştırmalar da işin içine eklenince veriler, firmaların gidişatlarını büyük ölçüde etkileyecek şekilde değerlendirilmeye başlandı. Koronavirüs ile büyüyen sektörler ortaya çıktı.
İsimtescil olarak bu yazımızda, verilerin neden bu kadar değerli hale geldiğini, verilerin çeşitlerini ve nasıl kullanıldıklarını inceleyeceğiz.
1., 2. ve 3. Taraf Verileri nedir?
Verilerin işletmelere sağladığı faydalar dünyasına dalmadan önce, birinci, ikinci ve üçüncü taraf verileri arasındaki farkı anlamak gerekebilir.
Birinci Taraf Verileri nedir?
Birinci taraf verileri, doğrudan müşterilerden veya kaynaktan toplanan bilgilerdir ve bu sebeple oldukça değerlidir. İşletmeler genellikle bu verileri CRM sistemleri ve platformları, abonelikler veya etkinlik kayıtlarının yanı sıra haber bültenleri, anketler veya sosyal medya profilleri aracılığıyla elde ederler.
Birinci, İkinci ve Üçüncü Taraf Verileri Arasındaki Farklar
Birinci taraf verilerini, ikinci ve üçüncü taraf verilerinden ayıran şey, bu bilginin ‘kaynağı’ ile son kullanıcısı arasında atılan ‘adımların sayısıdır.
Örneğin, şirketlerin birbirlerinde veri satması ya da veri almaları sık yaşanan durumlardandır. Bu veri şekli ikinci taraf olarak adlandırılır.
Aynı mantığı takip eden üçüncü taraf verileri, birçok farklı kaynak tarafından toplanan ve daha sonra üçüncü bir tarafça işletmelere satılan bilgilerdir.
Birinci Taraf Verilerinin Değeri Nedir?
Birinci taraf verileri, doğrudan toplandığı için, bu bilgilerin doğru olma ihtimali diğerlerine oranla oldukça yüksektir. Bu veriler çoğu zaman, potansiyel hedef kitlelerin zevkleri, davranışları, alışveriş alışkanlıkları hakkında detaylı bilgi içerir.
Bu veriler, direkt kullanıcıdan toplandığında, kullanıcı onayının alınması sistemiyle alınırlar. Yani maliyetleri çok yüksek değildir. Ancak ikinci ve üçüncü taraf verilerine ulaşmak istediğiniz de bu verilerin satın alınması için ciddi bütçeler ayırmanız gerekebilir ve bu veriler birinci taraf verileri kadar değerli değildir.
Birinci Taraf Verileri Nasıl Kullanılır?
Birinci taraf verilerinin en çok kullanıldığı alan pazarlama ve reklamcılıktır.
Ancak, bu bilginin olası kullanımları ve yararları konusunda pazarlamacılar ve reklamcılar arasında bazı anlaşmalar vardır. Aşağıda, işletmeniz için birinci taraf verilerinin beş pratik uygulamasını bulabilirsiniz.
1. Bir kampanyanın başarısını ve tüketici davranışını anlayın
Tüketicileriniz hakkında son derece ayrıntılı bilgiler toplayarak içgörüler toplayabilecek, tercihlerini daha iyi anlayabilecek ve pazarlama stratejinizi ve tedarik zincirinizi buna göre ayarlayabileceksiniz.
Ayrıca, müşterilerin neyi tercih ettiğini, web sitenizde nereyi tıkladıklarını ve ürün ve hizmetlerinizi nasıl satın aldıklarını anlamak, pazarlama kampanyalarınızın performansını daha iyi analiz etmenizi ve anlamanızı sağlayacaktır.
2. Birinci taraf verileri, müşterilerinizin satın alma davranışı ve tercihleri ile ilgili gelecekteki eğilimleri ortaya çıkarmanıza veya tahmin etmenize olanak sağlayabilir.
Elbise satan butik bir kadın giyim firmanızın olduğunu varsayalım. Ağırlıklı olarak çiçekli ve açık renk elbiseler sunuyorsunuz.
Müşterinizin bu elbiseler arasında genellikle hep aynı tonlardaki renklere odaklandığını fark ederseniz, ileriki dönemlerde ürün skalanızı genişlettiğinizde müşterinize öneri olarak daha önce tercih ettiği tonlardaki ürünlerinizi sunabilirsiniz.
3. Birinci taraf verileri, kişisel bilgilerin doğruluğu konusunda en güvenilir veriler olduğundan kişiselleştirme için de çok uygundur
Kişisel bakım ürünleri sattığınız bir firmanız olduğunu düşünün. Sizden düzenli alışveriş yapan müşterinizin saç bakım ürünlerine ağırlık verdiğini biliyorsanız, ona mesaj ya da basın bülteni gönderirken yeni çıkan saç bakım ürünlerinizi tanıtmanız, ürünlerinizin doğru hedef kitleye ulaşması açısından çok değerlidir.
Birinci taraf verileri kullanırken, dijital pazarlama stratejileri doğru ve iyi bir şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır.