Alan adı satın alırken nelere dikkat edilmeli? Bir web sitesi mi tasarlamak istiyorsunuz? Hayalinizdeki web sitesini başlatmak için öncelikli olarak alan adını (domain) belirlemelisiniz. Alan adı seçerken unutulmamasını gereken en önemli kriter ise, tanıtımı kolay, akılda kalıcılığı olmalıdır.

Alan adınızı uzun düşünceler sonunda buldunuz. Şimdi bulduğunuz alan adını satın almalısınız. Ancak satın almadan önce karar verdiğiniz alan adını (domain) daha önceden birinin satın alıp almadığını araştırmalısınız. Peki bu araştırmayı nasıl yapabilirim? Alan adı araştırmasını Domain Whois Sorgulama’dan yapabilirsiniz. Alan adı sorgulama nedir ve nasıl çalışır?

Alan adı yani whois bilgisi; her alan adı kaydı yaptırırken, firmaların; firma ismi, telefon, e-mail ve fiziki adres detaylarının yer aldığı bilgilerin tümüne denir.

Satın almak istediğiniz alan adı (domain) eğer daha önceden satın alınmış ise ne yapabilirim? İşte burada sorunuzun cevabı whois bilgilerini sorgulayarak yanıt bulabilirsiniz. Seçtiğiniz, karar verdiğiniz alan adını whois sorgulama alanına yazdığınız zaman karşınıza çıkan firma bilgilerini arayabilirsiniz. Bazı kişiler akla hemen gelebilecek alan adlarını satın alabiliyorlar. Ve daha sonradan bunları satabiliyorlar. Ya da o an aklında geldiği alan adını satın aldıktan sonra fikri değişmiş olup o domain adını kullanmamış olabilir. Sizde eğer seçtiğiniz alan adı satın alınmış ise bu şekilde diğer firmadan satın alabilir, hayalinizde kurduğunuz web sitesini tasarlayabilirsiniz.

Etki Alanı Adı Kimde Nasıl Bulunur?

Bir alan adı sahibinin bilgilerini bulmak aslında çok kolay. Alan adı bilgilerini sorgulamak istiyorsanız, www.isimtescil.net web sitesi üzerinden istediğiniz bilgileri sorgulayabilirsiniz. Alan adı whois bilgilerini sorgulama temel olarak şu soruyu yanıtlar: alan adı (domain adı) veya IP adresi kimindir?

Birisi bir etki alanı adı kaydettiğinde, ilgili iletişim bilgilerini sağlamalıdır.

Alan alanı sahibine, bilgilerini korumak için bir proxy veya etki alanı gizlilik hizmeti kullanmadığı sürece, size ilgili iletişim bilgileri verilir.

Genellikle, aşağıdaki gibi bilgileri bulacaksınız:

– Etki alanlarını kaydettikleri yer

– Sahibin e-posta adresi ve telefon numarası

– Alan adını son kullanma tarihi

Etki alanını satmaya istekli olmayan biri ile karşılaştığınız zaman hemen pes etmeyin. Yüz binlerce potansiyel etki alanı adı hala mevcut ve ihtiyaçlarınız için doğru etki alanını bulmak için sizden seçmek üzere çok sayıda üst düzey alan adı bulunuyor.

Yorum Bırakın