Domain yatırımcılığı nedir? Alan adından para kazanmayı hiç düşündünüz mü? Alan adı, sadece markanız ya da bloğunuz için alınacak bir şey değil. Aslında “Domain Yatırımcısı” diye bir kavram bile var. İnternet dünyasını yakından takip edenler, domain yatırımcılığından haberdardır. Hatta belki bir dönem alan adı alıp satmakla ilgilenmiş bile olabilirler. Peki doğru domain yatırımcılığı nasıl yapılmalıdır? Biraz öngörü ve fikir sahibi olmak yeterli mi yoksa çok daha fazlası mı gerekiyor? Gelin birlikte inceleyelim.

Domain yatırımcılığını; bir konuya, isme ya da herhangi bir projeye ait yapılan araştırmalar sonucunda, alan adının uzun veya kısa vadede değerleneceğine dair öngörüyle, belirlenen domaini satın alma olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde domain yatırımcılığı, birçok kişi tarafından yapılıyor.

Zamanında aldığınız ve şu an kullanmadığınız alan adınız, belki güzel bir projeye ilham kaynağı olacak ve size bir kazanç sağlayacak. Hatta bu büyük bir kazanç bile olabilir. Alan adı yatırımı, süreç olarak aynı normal yatırımlar gibidir. Yani mantık olarak domaini düşük fiyattan almalı ve uygun zamanı kollayarak yüksek fiyattan satmalısınız.

Domain Uzantısı ve Kalitesi En Önemli Kriter!

Domain yatırımcılığı için, domainin uzantısı ve kalitesi domainin değerinin belirlenmesi açısından büyük önem arz eder. Bu durumda alan adını bir yatırım olarak alacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar var. Peki bu noktalar neler;

– Alan adı çok uzun olmamalı. Kim çok uzun bir web site ismini arama motoruna yazmaktan hoşlanır ki?

– Kolay okunabilir ve yazılabilir olmalı. Karışık bir site ismini karşısındaki kişiye defalarca kodlatmayı kimse istemez

– Markalaşma potansiyeli yüksek olmalı

– .com, .net, .org gibi aranma hacmi yüksek ve bilinen uzantılara sahip olmalı

Domain yatırımcılığı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle, domain yatırımcısı olmaya karar verdiyseniz bu işi şansa bırakmamalısınız. Yatırım yapmayı düşündüğünüz alan adı hakkında detaylı bir araştırma yapmak şart. Alan adının hacmi ve kelime analizini incelemelisiniz. Alan adınız global olabilecek düzeyde mi ya da sadece belirli bir bölgeye mi hitap ediyor? Seçtiğiniz kelime son dönem arama motorlarında sık aranıyor mu ya da yatırım potansiyeli var mı?

Günümüzde 3 veya 4 harf domainlerin neredeyse tamamının kayıt edildiğini biliyor musunuz? Kısa alan adının öneminden bahsetmiştik. Belki 3 – 4 harfli domainlerden yana şansınız çok az olabilir ama 5 harf de oldukça iyi. Domaininizi ne kadar kısa tutarsanız satın alınma ihtimali o kadar artar.

Kolay okunan ve yazılan domainler de satılma potansiyeli açısından yanına bir tik attırıyor. Alan adı kısa olan sitelerin daha çok ziyaretçi alacağını tahmin etmek için çok fazla analiz yapmaya bile gerek yok.

Alan adları,  bir şirket ya da projenin kimliğidir. Bu durumda; markalaşma potansiyeli taşımalıdır. Bazen bir alan adı duyduğunuzda sizin için bir şey ifade etmiyor olabilir ama bu alan adı için yapılan araştırmalar ve raporlar isabetli bir seçim olduğunu gösteriyorsa, bu noktada o alan adı kesinlikle yatırım değeri taşır.

Domain yatırımcısı olmak istiyorsanız, yatırım için düşündüğünüz alan adlarının kayıtlı olup olmadığını isimtescil.net üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Yorum Bırakın