Laravel, web uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılan bir PHP framework’tür. Birçok gelişmiş özelliği bünyesinde barındıran Laravel, PHP ve OOP’nin pek çok faydalı özelliğine sahiptir. Geniş bir kitle tarafından kullanılmakta olan Laravel’in sloganı: “Web Sanatçılarının PHP Framework’ü”dür.

Oldukça kolay öğrenilebilmesiyle kısa süre içinde çok sayıda kişi tarafından kullanılmaya başlanan Laravel, sade kodlar yazarak büyüklü küçüklü uygulamaların geliştirilebilmesine imkan tanır. İster küçük ölçekli bireysel bir proje geliştirecek olun, ister büyük ölçekli kurumsal bir uygulama; Laravel ile kolay ve hızlı bir şekilde tasarımınızı yapabilirsiniz.

Laravel, açık kaynak kodlu bir framework’tür ve MVC yapısına sahiptir. Amatör ya da profesyonel web geliştiricileri tarafından kullanılabilir. Laravel öğrenmek ve kullanabilmek için HTML/CSS ve orta seviye PHP bilmek yeterlidir. Laravel ile ilgili en önemli bilgileri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Dependency Manager, yani Bağımlılık Yöneticisi olarak Composer kullanır. Bu sayede gerekli bileşenleri projenize eklerken herhangi bir çakışma yaşamazsınız. Çoklu giriş yapılabilir. Müşteri, firma ve admin panelleri oluşturulabilir.
  • İçinde ORM vardır. ORM’nin açılımı Object Relational Mapping’dir. Veritabanındaki her tablonun karşısında bir model sınıfı vardır. Böylece sorgu yaparken uzun aramalar yapmanıza gerek kalmaz, kısa cümlelerle daha kolay sorgular yapabilirsiniz. Laravel ile farklı veritabanlarında da değişiklik yapmadan sorgu yapabilirsiniz. PostgreSql, Mysql ve MongoDB; bu farklı veritabanlarına örnek olarak verilebilir.
  • Blade, Laravel’de template engine olarak kullanılır. Bu yapıyı kullanarak html ve php kodlarınızı kolaylıkla birbirinden ayırabilirsiniz. Bu özellik, çalışmalarınıza rahatlık katar.
  • Laravel’in gelişmiş bir routing yapısı vardır. Böylelikle URL yapınızı kolay ve hızlı bir şekilde filtreleyebilirsiniz.
  • Authentication (kimlik doğrulama) yapısı Laravel’in içinde hazır bulunur. Böylece basit komutlarla uygulamanıza kullanıcı işlemlerini ekleyebilirsiniz.
  • Kısa kodlarla Pagination (otomatik sayfalama) yapabilirsiniz.
  • Laravel’in yapısında pek çok symfony framework bulunuyor. Üstelik Laravel’i öğrenebilmek ve dahası kullanabilmek için öncesinde symfony framework öğrenmenize gerek yok.
  • Laravel’in migration ve seeder yapısı var. Bu sayede veritabanında kolaylıkla veri girişi işlemleri yapabiliyor; tablo oluşturma ve versiyonlama gibi işlemleri daha hızlı basit bir şekilde yönetebiliyorsunuz.

Laravel’in içinde bulunan bileşenler, performansı önemli ölçüde geliştirir. Örneğin cache sistemi oldukça verimli bir şekilde çalışmaktadır. Laravel’in temelinde bir symfony kütüphanesi bulunur. Üstelik bunu kullanmak için symfony öğrenmeye de gerek yoktur. Çünkü Laravel açık kaynaklıdır ve katkıda bulunan kişiler sayesinde siteniz bakıma alınabilir. Laravel dokümanları, bilmediğiniz pek çok kod ya sistem hakkında bilgi verir. Ayrıca ücretsiz eğitimler de mevcuttur.

Topluluk, Laravel’in temel yapıtaşlarından biri. Laravel’in, bilginiz olmayan bir konuda yardım isteyebileceğiniz geniş bir topluluğu var. Oldukça hızlı büyümekte olan Laravel’in Türkiye’de de geniş bir kitlesi var. Öyle ki, artık iş ilanlarında da Laravel’in adı sık sık geçiyor.

Laravel’in bu kadar hızlı büyümesinin arkasında, web geliştiricileri için işleri gerçekten kolaylaştırması yatıyor. Basit kodlarla büyük projeler yapabilmenize imkan tanıyan Laravel, Düzenli çalışma koşulları sunuyor. Üstelik çalışmayı dilediğiniz zaman bırakıp, dilediğiniz zaman geri dönebiliyorsunuz ve geri döndüğünüz zaman da bir önceki etapta yapmış olduklarınız size anlamlı gelmeye devam ediyor. Hantal olmayan, kullanışlı bir yapı sunan Laravel; en meşakkatli projelerin bile kısa süre içerisinde ayağa kaldırılabilmesini sağlıyor. Üstelik web geliştiriciler de Laravel’i kullanmaktan keyif alıyor. Modern programcılığa adım atmak ve sektörün yeniliklerinden uzak kalmamak için Laravel’i öğrenmek son derece önemli.

5
Sending
User Review
4.38 (8 votes)

Yorum Bırakın