Domain adı satın aldıktan sonra nelere dikkat etmelisiniz? Domain adı satın aldığınız zaman özellikle bilgilerinizi güncel tutmalısınız. Peki domain satın aldığınız zaman neden bilgilerinizi güncel tutmalısınız?  

Geçtiğimiz yıl domain adı satın aldınız. Alırken bazı bilgileri boş bıraktınız veya yıl içerisinde kişisel bilgileriniz de değişiklik oldu. Boş bıraktığınız veya güncellenen bilgilerinizi kesinlikle yıl içerisinde gözden geçirmelisiniz. Güncellemeniz gereken bilgiler için domain süresi bitimi yaklaştığına dair hatırlatıcı e-mail aldığınız zaman da bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. Domain’iniz ile ilişkili iletişim bilgilerini gözden geçirmek ve gerekirse düzeltmeleri yapmak için işlem yapmanız gerekebilir. İletişim bilgilerinizi güncel tutmak çok önemlidir.

Domain kaydınızın süresinin dolmak üzere olduğu zaman, kayıt ettirenin veya kayıt firmasının sizi bilgilendirmesi gerekir. Bu genellikle e-posta yoluyla yapılır. İletişim bilgileriniz güncel olmadığından ve alan adınızı kaybedebilirsiniz. Domain kaydının sona ermesi nedeniyle kayıt şirketi size ulaşamadıysa, kurtarılması çok zaman alabilir veya geri kazanılamayabilir.

İletişim bilgilerinizi güncel tutmanın önemli bir nedeni ise, domain kaydınızda değişiklik yapıldığında kayıt şirketinizden bildirim almanızdır. Bu bildirimler sizin güvenliğiniz içindir, böylece yapılan değişikliklerin geçerliliğini doğrulayabilir ve onaylayabilir ya da yetkisiz değişiklikler durumunda uygun önlemleri alabilirsiniz. İnternet üzerinde sahte işlem yapmak isteyenler hesabınıza erişmek ve sizi hesabınızı alıkoymak veya etki alanı adınızı kaçırmak için domain kaydınızla ilişkili bilgilerde değişiklik yapmak için kötü amaçlı yöntemler kullanabilir. Kendinizi veya işinizi korumak için domain kayıt iletişim bilgilerinizi güncel tutmak bu yüzden önemlidir.

Etki Alanı Adınız İletişim Bilgileriniz Güncel Değilse Ne Olabilir?

İletişim bilgilerinde bir değişiklik yaptığınız zaman derhal bilgilerinizi güncellemezseniz. Kayıt şirketiniz domain adınızın kaydını askıya alabilir hatta iptal edebilir. Eğer iletişim bilgileriniz doğru ise kayıt firmasının size ulaşması da kolay olacaktır.

Domain İletişim Bilgilerinin Güncel Olmasını Sağlama

İletişim bilgilerinizden (e-posta, posta adresi, telefon numarası vb.) herhangi biri değişirse, bilgilerinizi güncellemek için kayıt şirketinize başvurun. Kayıt şirketinizden aldığınız yıllık hatırlatma e-postası, ICANN WHOIS Veri Hatırlatma Politikası (WDRP) uyarınca bir gerekliliktir, ancak bu hatırlatıcı için beklemeyin. Bir değişiklik olursa, etki alanı adı kaydınızın bozulmasını veya kaybolmasını önlemek için iletişim bilgilerinizi en kısa zamanda güncellemeniz önemlidir. ICANN, iletişim bilgilerinizi sizin için güncelleyemez; bunu yapmak için kayıt şirketinize başvurabilir veya iletişim bilgilerinizden kendiniz düzenleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın