Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, çalışmak için ofiste olmak gerekmediği sık sık gündeme geliyordu ve bu model koronavirüs salgınının yaşanmasıyla tüm dünyada oldukça hızlı bir şekilde uygulanmaya başladı.
Hal bu olunca sürekli, kopmayan iletişim ağları üzerinden çalışılmaya başlandı. Sürekli sosyal ağlar üzerinden iletişimde kalmak, özellikle sosyal medyanın yönetimi tarafında yer alan kişiler için zorlayıcı olmaya başladı. Tam da bu noktada ortaya sosyal medya tükenmişliği kavramı çıktı.
İsimtescil olarak bu yazımızda sosyal medya tükenmişliği kavramına odaklandık.
Sosyal Medya Tükenmişliği Nedir?
Sosyal medya tükenmişliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik işyeri stresinden kaynaklanan bir sendrom” olarak tanımladığı bir mesleki tükenmişlik biçimidir.
Tükenmişlik herhangi bir işte ortaya çıkabilir, ancak genellikle her an her şeyin değişebildiği ve ara vermenin zor olduğu sosyal medya endüstrisinde yüksek bir oranda meydana geliyor.
Sosyal medya tükenmişliğinin nedenleri:
- Yönetilemez iş yükü
- Belirsiz iş beklentileri
- İş takvimini organize edememe
- Lider ya da çalışma arkadaşlarından yeterli destek alamam
- Olumsuz işyeri ortamı
- İş hayatı dengesizliği
Sosyal Medya Tükenmişliği İle Başa Çıkmanın Yolları
1. Sınırları ve beklentileri belirleyin
Sosyal medya “her zaman açık” olabilir, ancak bu sizin tüm kişisel alanlarınızı yok etmeniz anlamına gelmez. Her anınızı iş ekseninde yaşamak, günün sonunda hem verimizin düşmesi hem de işlerinizi olması gerekenden çok daha uzun sürede bitirmenize neden olacaktır.
Bu sebeple, iş sınırlarınızı belirlemeniz çok önemlidir.
2. Daha çok değil, daha akıllı çalışın
Dünya genelinde salgın, daha çok çalışmayı da beraberinde getirse de çok çalışmanın verimli çalışma anlamına gelmediğinin farkında olan şirketler, çalışanlarının kişisel alanlarına saygı duymaya devam etti.
Fazla çalışmak, çoğu zaman hızlı tükenmeye işlerin istenildiği gibi çözülmemesine sebep oluyor.
Evden çalıştığınız dönemlerde, iş disiplininizi kaybetmemeye ve mesai saatlerinizi verimli bir şekilde geçirmeye özen gösterin. Böylece mesai saatiniz bittiğinde kişisel alanınıza odaklanabilirsiniz.
3. Tükenmişlik belirtilerinin farkında olun
Belirli aralıklarla kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- İş yerinde enerjiniz ve motivasyonunuz mu eksik?
- Konsantre olmakta zorlanıyor musunuz?
- Mesleki memnuniyetten yoksun musunuz?
- Uyku alışkanlıklarınız değişti mi?
Cevaplarınızı ciddiye alın. Bu konular ile ilgili ilerleme kaydedemiyorsanız, destek alabilirsiniz. Ya da bu belirtileri gösteren bir çalışma arkadaşınız varsa ekip motivasyonunu yükseltmesi için ona yardımcı olabilirsiniz.
4. Sizi mutlu eden şeyleri yapmak için zaman ayırın
Sadece çalışma, uyuma ve yemek yeme döngüsünde yaşamak sizin mükemmel işler ortaya koymanızı sağlamaz. Aksine bu durumda, daha az sevinir, daha az güler, daha az hareket edersiniz ve tüm bunlar hem iş hem de özel yaşamınızı sekteye uğratır.
Oysa sevdiğiniz şeylere zaman ayırmanız stresinizi azaltır ve mutluluk hormonunuzu arttırır.
Sosyal medya tükenmişliği yaşamamak için, hobilerinize, egzersize ve bol bol gülmeye zaman ayırın. Bu sayede, dengeli ve mutlu bir hayat yaşayabilirsiniz.
Liderlerin, bu süreci yönetmesine yardımcı olması için hazırladığımız: Liderler Koronavirüs Zamanında Çevrimiçi Yönetimi Nasıl Yapıyorlar? yazımıza göz gezdirebilirsiniz.