Günümüzde internet her geçen gün daha da gelişiyor ve sonsuz veri, hizmet sunuyor. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar online mecralarda varlık göstermek çoğu firma için sadece bir seçenekken günümüzde internet sitesi olmayan ya da sosyal mecralarda yer almayan bir firma neredeyse bulunmuyor.

Çünkü internette varlık göstermek demek, geniş bir hedef kitleye hitap etmek ve çok küçük bir fiziksel mağazanız olsa dahi milyonlarca potansiyel müşteriye sahip olmak demektir. Bu durumun farkında olmak ve sadece internette varlık göstermek de firmaların potansiyel müşterilerine erişmesi için yeterli olmuyor. Bu noktada farklılaşmak, verilen hizmeti ya da satılan ürünü en iyi haliyle ortaya koymak gerekiyor.

Birçok iş alanının olduğu, her geçen gün yeni sektörlerin de türediği internet ortamında ne iş yaptığınız, ilgi alanınız ya da firmanızın sektörü alan adı uzantınızdan anlaşılsın ister miydiniz? Cevabınız “Evet” ise yeni domain uzantıları ile tanışma zamanınız geldi.

Domain Uzantısı Nedir?

Web sitenizin alan adının sonunda yer alan noktadan hemen sonra gelen bölüme domain uzantısı denir. Yani isimtescil.net’in sonunda yer alan .net ifadesi domain uzantısıdır. En klasik ve çok tercih edilen domain uzantıları arasında; .com, .com.tr, .net sayılabilir. Ancak günümüzde internette her geçen gün yeni gelişmelerin kaydedilmesi ve firmaların verdikleri hizmetleri yeni kategoriler altında toplama ihtiyacı vb. sebeplerle yeni domain uzantıları geliştirilmiştir ve bu uzantılara olan talep her geçen gün artmaktadır.

İnternetin ilk zamanlarında uzantı konusunda seçenekler oldukça kısıtlıydı. Sadece .com ve .net uzantıları arasından tercih yapılabiliyordu. Günümüzde ise 1000’den fazla farklı alan adı uzantısı mevcuttur. Öncelikle kısaca en çok bilinen alan adları ve anlamlarını ele alalım.

.COM: En popüler alan adı uzantısıdır ve dünya çapında oldukça fazla internet sitesi tarafından kullanılmaktadır. Aslında ortaya çıkış amacı e-ticaret sitelerinde kullanılmak olsa da günümüzde pek çok farklı site için tercih edilmektedir.

.NET: İlk zamanlarda ağa bağlı web siteleri için tasarlanan bu uzantı da aynı .com gibi günümüzde farklı siteler için de kullanılabiliyor. Asıl anlamı ise “teknoloji şirketi”dir. Örneğin isimtescil.net, teknoloji şirketi olduğu için .net uzantısına sahiptir.

.ORG: Web siteniz kar amacı gütmeyen bir kuruluşsa, .org uzantısını kullanabilirsiniz. Bu uzantı daha çok kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılır. Bunun dışında farklı bir amaç için kullanılmaz.

.EDU: Bu alan adı uzantısı, eğitim kurumları için geçerlidir. Yani halka açık değildir.

Bu alan adları genel olarak çok tercih edilen alan adları olsa da artık her şey değişiyor ve yeni alan adları web site sahipleri için harika alternatifler sunuyor. Şu an isimtecil.net üzerinden hemen görüntüleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz bazı alan adı uzantılarını inceleyeceğiz.

.PARTNERS: Günümüzde birçok firma iş ortaklı olarak kuruluyor. Bu noktada; iş ortakları, şirket ortaklıkları veya girişimlerdeki, projelerdeki veya kişisel çabalardaki ortaklar için yeni adlandırmalara ihtiyaç duyulabiliyor. Tam da bunun için özel olarak oluşturulan .partners ile web sitenize özel bir değer katabilirsiniz. İstediğiniz alan adını .partners uzantısı ile sorgulamak için isimtescil.net’i ziyaret edebilirsiniz.

.FLORIST: İş alanınızı özelleştirmek ve müşterilerinizin hizmetiniz hakkında direkt fikir sahibi olmasını sağlamak için özel alan adı uzantılarının gücünden faydalanabilirsiniz. Özel oluşturulan .florist alan adı; çiçekçilerin, botanikçilerin, seraların ve çiçek endüstrisindeki herkesin unutulmaz bir alan adı edinmesini kolaylaştırıyor.

.VIDEO: Video, dijital dünyanın en önemli araçlarından biri haline geldi. Birçok marka sosyal medya ve dijital platformlarda tanıtımlarını yaparken videoları tercih ediyor ve internet kullanıcılarının video izleme oranları her geçen gün artıyor. Siz de video içerikleri pazarlayan bir iş yapıyorsanız .video domain uzantısı ile tanışmanızın vakti gelmiş olabilir.

.GRAPHICS: Tasarım işi ile uğraşıyorsunuz ve işinizi herkese göstermek için bir web sitesi mı kurmak istiyorsunuz? Aradığınız domain uzantısı .graphics İsimtescil farkı ile sizi bekliyor.

.CLINIC: Sağlık sektörü hakkında bilgi veren ya da hizmet sağlayan bir işiniz varsa .CLINIC domain uzantısı ile, insanların sağlık hizmetleri hakkında bilgi aramasını ve bulmasını sağlayabilir ve size kolayca ulaşmalarının yolunu açabilirsiniz.

.TECH: Yazılımcılar, donanım geliştiricileri, Ar-Ge şirketleri gibi, bireysel ve teknoloji tabanlı şirketler .tech uzantısını tercih edebilirler.

TODAY: Sosyal medyanın geldiği son noktada her an yeni haberler ve içeriklerin takipçisi oluyoruz. Siz de teknik bilgiler, haber raporları veya diğer güncel konular hakkında bilgi verebileceğiniz bir web sitesi tasarlamak istiyorsanız .today domain uzantısı tam da aradığınız uzantı olabilir.

.LIFE: Bu domain uzantısı ile yine başlangıçlara adım atabilir, gerçek dünyanın sayısız yaşam formuyla dolu bir web sitesi hazırlayabilirsiniz.

Yeni domain uzantıları hayallerinizin çok ötesinde fırsatlar ve seçenekler sunuyor. Tüm seçeneklere göz gezdirmek için isimtescil.net üzerinden domain sorgulama işlemi  gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Bırakın