Çoğu kişi alan adı uzantıları hakkında biraz bilgi sahibidir. Örneğin, .com’un ne olduğunu bilmeyen birini bulmakta zorlanırsınız. Ayrıca, .com ve .net dünya çapında kayıtlı tüm alan adı uzantılarının% 50’sini oluşturmaktadır. Bu yazımızda isimtescil.net olarak alan uzantıları listesine bir göz atacağız ve gerçekte kaç tane olduğunu, ne için kullanıldıklarını ve özel alan adı uzantılarının ne anlama geldiğini göreceğiz.

İnternet Ne Zaman Başladı?

İnternetin ilk temel altyapısı 1960 ve 1970’lerde geliştirildi. Birçok insan aslında internetin nasıl çalıştığını veya işlevinin ne için olduğunu bilmiyor veya anlamıyordu.

 “İnternet” terimi aslında Ekim 1995’e kadar tanımlanmadı.İlk 6 yeni alan adı uzantısı şunları içeriyordu:

.COM (ticari)
.ORG (kuruluş)
.NET (ağ)
.EDU (eğitim)
.GOV (hükümet)
.MIL (askeri).

Başlangıçtan beri internet sürekli gelişiyor ve büyüme modunda, sürekli değişiyor, her zaman büyüyor. Daha büyük içerik uzantıları listesine daha fazla içerik, daha fazla kullanım, daha fazla alan adı ekleniyor.

Örneğin, önce .US, .UK ve .IL gibi 2 harfli ülke kodu üst düzey alan adları başlatılmıştır. O zamandan beri, 200’den fazla ccTLD internetin bir parçası haline geldi. Bunlar ayrıca .RU, .DE, .JP ve daha fazlası gibi kısa alan adı uzantıları olarak kabul edilir. 

Neden Bu Kadar Çok Alan Adı Uzantısı Var?

Basitçe söylemek gerekirse, ICANN (Atanmış İsimler ve Numaralar için İnternet Şirketi) 1998’den beri etki alanı ad alanının kontrolünü elinde bulundurmaktadır. ICANN’in gerçekleşmekte olana uyacak şekilde genişletilmesi için İnternetin farkına varılması , İnternet ad alanını genişletmek için 2011 yılında Yeni gTLD Programını başlatmıştır .

Esasen bu, organizasyonlara ve şirketlere kendi üst düzey alanlarını işletmek için başvuruda bulunma yeteneği sağladı. Bu yeni TLD’ler, İnternet kaynaklarına erişmek için insanlara daha anlamlı ve akılda kalıcı alan adları sağlayarak küresel İnternet topluluğuna fayda sağlayacaktır. Bu nedenle, gerçekte, yeni şirket uzantıları ve özel etki alanı uzantıları vererek belirli şirketleri ve endüstrileri çevrimiçi olarak kolayca tanınabilir hale getirmeye çalışıyorlar.

Başvuru süreci zor olsa da, 2017 yılı sonuna kadar 1200’den fazla yeni üst düzey alan adı İnternete devredildi. Bunu zaten orada olanlara eklerseniz, 1.500’den fazla üst düzey alan işaretine nasıl kolayca çarptığımızı görürsünüz. Bu, insanların yaptıklarıyla ilgili en iyi alan adını daha kolay seçebilmeleri için kapıyı açtı .

Alan Adı Uzantılarını Ülkeye Göre Sıralama

Alan adı uzantısı sıralamalarını, ülkelere göre nasıl sıralandıklarına bakarak daha da ileriye götürebilirsiniz. ICANN veya söz konusu ülke tarafından belirli düzenlemeler nedeniyle bunlar sürekli değişmektedir.

Bununla birlikte, sıralamaların şu anda nasıl göründüğüne bakalım. Daha önce de belirttiğim gibi, internetin büyümesi çok hızlı ve inanılmaz bir hızla ilerliyor. Alan adı uzantılarını şu anda kaydeden ilk 10 ülke:

  1. Çin
  2. Tokelau
  3. Almanya
  4. Birleşik Krallık
  5. Rusya Federasyonu
  6. Hollanda
  7. Brezilya
  8. Avrupa Birliği
  9. Avustralya
  10. İtalya

Geleceğe Doğru Alan Uzantıları

.Aero (hava taşıma sektörü)
.asia (Asya Pasifik Bölgesi)
.BIZ (işletmeler ancak tüm kullanımları)
.Cat (Katalanca dilsel ve kültürel topluluk)
.COM (ticaret ama sınırsız / tüm kullanımları)
.COOP (kooperatifler),
.EDU (ortaöğretim sonrası eğitim kurumları)
.GOV (ABD hükümeti ) .INFO (bilgilendirici siteler ancak sınırsız / tüm kullanımlar)
.INT (antlaşma ile kurulan uluslararası kuruluşlar)
.JOBS (istihdamla ilgili siteler)
.MIL (ABD ordusu)
.MOBI (mobil kullanımlar)
.MUSEUM (müzeler)
.NAME (bireyler)
.NET (ağlar ama sınırsız / tüm kullanımları)
.ORG (organizasyonlar ancak kısıtlamasız / tüm kullanımları)
.pro (yasal, tıbbi gibi meslekler)
.TEL (çevrimiçi rehber veya iletişim bilgileri; sanal kartvizit)
.TRAVEL (seyahat endüstrisi)

Bugün onları listelemek neredeyse imkansız çünkü çok fazla seçenek var. Bunun yararı, o kadar hedeflenmiş olmaları ki, hemen hemen her şey için bir uzantı bulabilirsiniz. Artık alan adı uzantılarının ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında daha iyi bir fikre sahip oldunuz. Sizde bir Türkiye’nin domain ve hosting lideri isimtescil.net üzerinden size en uygun paketi seçmek için tıklayın!

#2020 Domain Fiyatları #2020 Domain Sorgulama

Yorum Bırakın