IPv6 (Internet Protokol Version 6) , IPv4 ile yaratılan 32 bitlik adresleme sisteminin yetersiz kalması ve sıkıntılar yatması üzerinden IETF tarafından getirilen bir İnternet Protokolü adres standardıdır.

Bildiğiniz gibi cihazlar internete bağlanabilmek için IP adreslerine ihtiyaç duyarlar. İnternet kullanımı yaygınlaştıkça ve teknoloji geliştikçe IPv4 ile yaratılmış internet protokol adresleri yeterli kalmamaya başlanıldı. Havuzda kalan son IPv4 bloklarının dağıtılması ile sıkıntılar yaşanmaya başlanıldı. Bu durumun olacağını önceden gören uzmanlar 1996’da bu duruma çözüm olarak IPv6’yı piyasaya sürmüş ve bu sayede 340 trilyon kere trilyon kere trilyon adet farklı IP adresi sağlanıp sıkıntılar çözülmüştür.

ipv6 nedir

IPv6 kullanımda olan IPv4 sistemlerine uyum aşamasında yaşadığı sorunlardan dolayı şuan kabul görmesi ve daha yaygın olarak kullanılması şuan için yavaş gibi görünüyor fakat IPv6 uzun vadede çok fazla faydalı olacak bir internet prokol adres standardıdır. IPv6 ile yaklaşık olarak 2128 adet IP adresi üretilmiştir. Ancak bununla birlikte IP adresleri daha karmaşık bir düzene sokuldu. IPv4 8 bitlik bir yapıda iken IPv6 adresleri 16-bit yapısındadır. Örnek vermek gerekirse IPv6 adresleri;

1999:6:13:0:0:1962:2:15 → kısaltmalı → 1999:6:13::1962:2:15

0:0:0:0:0:0:0:1 → kısaltmalı → ::1

0:0:0:0:0:0:0:0 → kısaltmalı → ::

şeklindedir. Yani birden fazla o var ise bunlar :: olarak belirtilir. IPv4 ilk çıktığında bilgisayarlarda sadece IP adresleri kullanılmış ve İnternet kullanımının bu kadar yaygınlaşması öngörülememiştir. Ancak hem İnternet ve kişisel bilgisayar teknolojisinin gelişimi hem de sadece bilgisayar ile sınırlı kalmayıp cep telefonu, fotoğraf makinesi vb. İnternet bağlantısı kurabileceğiniz cihazların oluşumu bu adreslerin tüketimini hızlandırmıştır. IPv6 ile çok daha geniş düşünülmüş ve neredeyse sınırsız denilebilecek bir adres aralığı yaratılmıştır. IPv6 teknolojisinde adresler sekiz oktetten oluşup onaltılık tabanda gösterilir. Kısaca anlatmak gerekirse 128 bit önce 16 bitlik bölümlere ayrılır. Daha sonra her bölüm (oktet) onaltılık tabana çevrilir ve : ile ayrılarak yazılır.

Sadece bunlar değil IPv6 teknolojisi kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Unicast, Multicast, Anycast gibi İnternet kullanımının amacına yönelik farklı adresleme sistemleri de mevcuttur. 232 bitlik IPv4’den sonra 2128 bitlik IPv6 ‘ya geçmek hem gelecek olan teknolojilerin önünün açılmasını sağlayacaktır. Hemde IPv4’deki kadar hızlı tüketilemeyeceğinden dolayı önlemini almak daha kolay olacaktır.

Yorum Bırakın