Şahıslar ve tüzel kişiler, markalarını 3. kişilere devir edebilir. Marka sahip bilgisi değişmesini ‘Devir İşlemi’ işlemi olarak tanımlayabiliriz. Şahıstan şirkete, şirketten şahıssa ya da aile bireyleri arasında yapılan işlemde ‘devir İşlemi’ prosedürü uygulanır. Fakat Nevi ve Unvan değişikliği ‘Devir işlemi’ değildir.
Devir için tescil belgesi aranmıyor
Markan ‘Tescil belgesi’ olmasına gerek olmaksızın markanızı devir edebilirsiniz. Yani devir sırasında ‘’Tescil Belgesi’’ aranmıyor. Şöyle ki; bugün yapılan marka başvurusu için dosyanızı inceleyen uzmanın nihai karar vermeden de devir işlemi yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken devir alan ve devir verenin noter de hazır bulunmasıdır.
Devir işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Noter üzerinden yapılan sözleşmede dikkat edilmesi gereken temel konulardan biri de, markanın hangi sınıf ve emtialarının devir edilmek istendiğidir. Örnek verecek olursak: 5, 25, 35, 37, 41 ve 43 nice kodundan -7 sınıflı- X Markası için tüm sınıflar üzerinden mi devir alınacak yoksa tek sınıf üzerinden mi yapılması gerektiği önemli bir ayrıntıdır.
Tam devir ve kısmi devir nedir?
Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak, markanın tüm sınıfları üzerinden devir yapılması durumunda ‘TAM DEVİR’ olarak kayıtlara geçirilir. Şayet yalnızca 41 ve 43 sınıfın devir edilmesi halinde ‘’KISMİ DEVİR’’ uygulanır. Markayı devir alan ve devrenin bu konuda mutabık olması gerekiyor. Devir alan kişi markanın tüm ve sınıf emtiasını aldığını düşünebilir.
Noter’ten sonra süreç nasıl işliyor
Noter üzerinden yapılan devrin ardından işleminiz bitmiyor. Marka Devir Sözleşmesini, Türk Patent Kurumunun kayıtlarına yansıması gerekiyor. Şayet noter üzerinden yapılan devir sözleşmesi TÜRKPATENT kurumunun kayıtlarına yansıtılmazsa yapılan devir işleminin hukuki bir karşılığı olmuyor. Markayı Devir alan kişi veya firma Noter üzerinden yapılan sözleşmeyi ilgili kuruma iletmesi ve aynı zamanda harç bedelini ödenmesi gerekmektedir.
Devir için yetkili kurum: türkpatent
Harç ücretinizle birlikte Noter satış sözleşme evraklarınızı TÜRKPATENT Kurumu kayıtlarına işletmeniz gerekiyor. Ortalama devir işlem süresi 4 ile 6 hafta arasında değişebiliyor. Talebiniz devir uzmanları tarafından titizle inceledikten sonra, devir yapıldığına dair resmi bir yazı alıyorsunuz.
Marka tescil belgesi gönderilmiyor
Devir işleminin gerçekleştiğine dair yazıdan sonra ‘Marka Tescil Belgesi’ gönderilmiyor. Marka devir alan müşterilerimiz eğer isterse –ekstra ücret- ödeyerek ‘Marka Tescil Belge’ talebinde bulunabilir. Herhangi aksaklık yaşamak istemiyorsanız alanında uzman Vekil firmalarla çalışmanızı tavsiye ederiz.
Not: Ayrıca tescilli bir markanın devri sırasında, devredenin aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olan ve benzer mal veya hizmetler için tescilli başka markaları bulunuyorsa bu markaların da devredilmesi gerekir.