Pazarlama çalışmalarının en büyük amaçlarından biri, daha fazla müşterinin markayı tercih etmesini sağlamaktır. Pazarlama çalışmaları da bu strateji etrafında şekillenir. Her zaman yeni müşteri çekmeye odaklanırken bir taraftan da kaybedilen müşteri sayısı minimumda tutulmaya çalışılır.

Yeni müşteri kazanmak kadar, mevcut kitleyi elde tutmak ve onlara eşsiz müşteri deneyimi yaşatarak markanızla bağ kurmalarını sağlamak da önemlidir. Hatta müşteriyi elde tutmak, yeni müşteri kazanmaktan daha mühim bir konu dahi olabilir.

İsimtescil olarak bu yazımızda, müşteri bağlılığı sağlamakta ve sizden sadece bir defa ürün ya da hizmet satın almış birisini sadık müşteri haline getirmekte size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz 5 yöntemi ele aldık.

Birinci Adım: Müşteri ve Marka Arasındaki İlk Bağ

Müşteriniz markanız ya da hizmetinizle karşılaştığında kendini özel hissetmeli ve tam da aradığı hizmeti ya da ürünü bulduğunu düşünmeli. Aslında potansiyel müşterinizin aklından geçen ve hayal ettiği şeyi cümlelere döken ve ona kendini özel hissettiren bir marka olmanız özellikle ilk adım için büyük önem taşır.

İlk kez müşterilerinizin tamamı marka topluluğunuzun bir parçası olmasa da bu süreci en iyi şekilde yönetmek ve maksimum sayıda kişiyi hedeflemek, markanızı büyütme ve satışlarınızı arttırma yolculuğunuzu çok daha keyifli bir hale getirecektir.

İlk kez gelen her müşterinizin, sizinle ilişkilerini sürdürmenin getireceği faydaların farkında olmasını ve bu yolculuğa mümkün olduğunca basit ve davetkar bir başlangıç ​​yapmasını istiyorsanız, ideal hedef kitlenizin tam olarak kim olduğunu belirlemek, alanı daraltmak ve bir sonraki adımı atmayı seçen müşteri sayısını artırmak öncelikli hedefleriniz olabilir.

İkinci Adım: Marka Topluluğu Oluşmaya Başlıyor

Müşteriler marka topluluğunuzla ilgilendiklerini belirttikten sonra, onlara ne kadar değer verdiklerini göstermek için doğru zaman gelmiştir. Tam da o anda iyi düzenlenmiş ve samimi bir “Hoş geldiniz” e-postası, müşterinizin size olan bağlılığını arttırmak için iyi bir hamle olabilir.

Bunun yanı sıra, örneğin internet alışverişi yapan bir müşterinize ürününüzü gönderirken; ona özel yazılmış kartlar, minik hediyeler de ekleyebilirsiniz.

Üçüncü Adım: Süreklilik Her Zaman Güven Verir

Bu aşamaya geldiyseniz, müşterileriniz ile iletişiminiz ilerlemiş ve iyi bir bağlantı kurulmuş demektir. Bu bağı daha da kuvvetlendirmenin en iyi yollarından biri, takviye noktaları olarak hizmet edebilecek kilometre taşları planı hazırlamaktır. Bu aşamada, önemli tarihler hakkında basit bildirimler, müşterilerinizin daha önceki tercihleri ya da zevkleri ile uyumlu olabilecek ürünler hakkında bilgilendirme, daha önce sepetine eklediği ancak almadığı bir ürünün indirim haberi olabilir.

Süreci kişiselleştirerek, müşterilerinizin markanıza olan sadakatlerini sürekli hale getirebilirsiniz.

Dördüncü Adım: Paylaşılan Bir Alan Oluşturun

Bir müşteriyle bir ilişki kurduğunuzda, onlara kendilerini bir topluluğun parçası gibi hissettirebilirsiniz. Bu, ilişkiyi iki yönlü bir kanaldan daha geniş ve daha işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürür.

Mağaza satışlarınız devam ediyorsa, mağazanızda çeşitli etkinlikler ve buluşmalar düzenleyebilir ve bu buluşmalara müşterilerinizi de dahil edebilirsiniz. Bu hem samimi bir ortam yaratır hem de müşterilerinizin benzer düşündüğü kişilerle iletişim kurmalarına olanak sağlar.

İnternet üzerinden de ortak paylaşımların yapılabildiği sohbet alanları ya da forumlar oluşturabilirsiniz. Bu, iletişim kanallarını tamamen yeni bir seviyeye taşır ve bireysel bir müşterinin daha geniş bir zihniyete sahip bir topluluğun parçası olduğunu hissetmesine olanak tanır.

Beşinci Adım: Sadakati Ödüllendirin

Son adım, sadık müşterilere markanızla ilişkilerini sürdürmeleri için yeterli teşvik sağlanmasından ibarettir.

Bunu başarmanın en etkili yollarından biri kademeli bir sistem kurmaktır. Bu, müşteriler için net bir ödül yolu sunarak onlara kısa vadede ulaşılabilir kilometre taşları sağlarken, onlara sürekli bağlılığın faydalarını hatırlatır.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, mevcut müşterilerinin kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak için çaba sarf eden markalar büyümeye ve marka imajlarını kuvvetlendirmeye devam ediyor.

Siz de bu 5 adımı uygulayarak, markanızın sadık bir müşteri kitlesine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Bırakın