Marka adı, yaptığınız işi, kurumunuzun yapısını anlatan ve ilk anda ürünleriniz ya da hizmetleriniz hakkında fikir veren oldukça önemli bir araçtır. Doğru marka adı, bir markanın sahip olacağı en değerli varlıklarından biridir çünkü markanın rakiplerinden ayrılmasını ve hedef kitle tarafından daha kolay benimsenmesini sağlar.

Peki marka adı nasıl seçilir? İsimtescil olarak bu yazımızda işe yarayan, akılda kalıcı, bir marka adının nasıl bulunacağına odaklanacağız.

Bir Marka Adını İyi Yapan Faktörler

Bazı markaların adını çok kolay hatırlarken bazı markaların isimlerini neden hatırlayamadığınızı hiç düşündünüz mü? Peki insanların markaların adlarını hatırlaması için ne gibi faktörlerin bir araya gelmesi gerekiyor?

İnsanların marka adlarını hatırlamasını kolaylaştıracak bazı küçük özellikler vardır:

Anlamlı: Hiçbir anlamı olmayan ve bir şey çağrıştırmayan bir marka adının akılda kalması oldukça zordur. Marka (https://blog.isimtescil.net/marka-nedir/ ) ile duygusal ve anlamlı bir bağ geliştirebilmek için markanın müşteri gözünde bir şeyler canlandırması gerekir. Anlam, markaya imaj ve müşteri yansıtan en önemli faktördür.

Ayırt Edici: Fark yaratan ve rakiplerinden sıyrılan bir marka adı size öne taşıyacaktır.

Erişilebilir: İnsanların kolayca yorumlayabilir ve söyleyebilir olması marka adı için oldukça önemlidir. Sıra dışı bir isminiz olsa bile kolayca ifade edilebilir olması marka için daha faydalı olacaktır.

Geleceğe Yönelik: Şirketle birlikte büyümeye uygun olmalıdır. Ayrıca farklı ürünlere ve marka uzantılarına da uyarlanabilir olması kritik öneme sahiptir.

Görsel: Markanızı tasarım yoluyla temsil edebilirsiniz. Logolar, semboller ve renkler yoluyla markanızı daha akılda kalıcı hale getirebilir ve müşterilerle iletişime geçebilirsiniz.

Marka ismi seçmek için iyi bir beyin fırtınası yapmak gerekmektedir. Marka adını belli bir amaçla seçmek, incelemek ve uygunluğunu test etmek oldukça önemlidir.

Marka adınızı belirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımlar size kılavuzluk edebilir.

Adım 1: Marka Değerlerinizi İfade Edin

Marka adınızı belirlemeden önce kim olduğunuzu, marka amacınızı, değerlerinizi, başarmaya çalıştığınız şeyi, vizyonunuzu ve misyonunuzu ifade etmeniz gerekmektedir. Bütün bu öğeler bir araya geldikten sonra marka adını ifade etmek daha kolay olacaktır.

Adım 2: Sizi Farklı Kılan Şeyleri Tespit Etmek

Markanızı neyin farklı kıldığını anlamak, marka adı belirlemenin kilit noktasıdır. Sizi neyin farklı kıldığı konusunda fikirleriniz yoksa rekabet analizi yapmanız faydalı olacaktır. Bu sayede rakiplerinize bakarak markanızın hangi yönleriyle farklı olduğunu ve markanızı nasıl öne çıkartabileceğinizi görmüş olursunuz.

Adım 3: Beyin Fırtınası

Marka adı bulmanın hem en eğlenceli hem de en zor kısmı beyin fırtınasıdır. Beyin fırtınasına belirli yönlendirmeler yapmak marka ismini bulmanıza kolaylık sağlayacaktır. Örneğin:

  • Hizmetinizi ya da ürününüzü tanımlayan sıfatların hepsini değerlendirin.
  • Hizmetin ya da ürünün, müşteride nasıl duygular ortaya çıkarmasını istediğinizi tespit edin. Bu hizmetin ya da ürünün amacı hakkında sizlere büyük bir ipucu verecektir.
  • Hizmetiniz ya da ürününüz ile bir kelime arasında anlamsal olarak ilişki kurmaya çalışın.

Bu şekilde beyin fırtınası sürecini daha üretken hale getirmiş olacaksınız.

Adım 4: Marka Adınızın Uygunluğunu Kontrol Edin

Beyin fırtınası esnasında marka ismi listenizden favori 15-20 tanesini seçerek marka adının başka firmalar tarafından alınıp alınmadığını kontrol edin. Alınmadıysa marka isminizin haklarını hızlıca satın alabilirsiniz.

Adım 5: Test Et

Marka ismi ile ilgili yasal engel de ortadan kalktığında işin en eğlenceli kısmına sıra gelmiş demektir. Markanıza ait logoları, web sitelerini, ambalajları hayal edin. Markanıza ait olmasını planladığınız ilk üç ismi test etmeniz markanız için oldukça faydalı olacaktır. İnsanlar üzerinde neyin etki bırakacağına siz de şaşırabilirsiniz. 

Marka ismimizi basitçe test etmek için:

  • Her marka ismine ait bir karşılama sayfası oluşturun. Bu karşılama sayfaların da sadece marka ismini ve logoyu değiştirin.
  • Bu sayfaları, yüksek oranda reklam ile hedef kitlenize yayınlayın.
  • Hangi sayfanın daha yüksek oranda dönüşüm aldığını görün.

Bu test aşamasını yaptıktan sonra, marka adını belirleme süreci için çalışmalara başlayabilir ve uygun marka adını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Yorum Bırakın