2019 yılındayız; yani artık hepimiz sosyal medyanın ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibiyiz, değil mi? Peki, size markaları çevrimiçi platformlarda tartışan kişilerin %96’sının o markaların profillerini takip etmediğini söylesek, ne düşünürdünüz? Dahası, tweet kullanıcı etkileşimlerinin %92’sininin bağlantı tıklamalarından oluştuğunu biliyor muydunuz?

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle, her türlü içeriği global bir ölçekte ve saniyeler içinde paylaşmamızı sağlayacak önemli bir aracın sahibi olduk. Ancak halen çok sayıda küçük işletme, sosyal medya pazarlama çalışmalarıyla yatırımlarından maksimum düzeyde geri dönüş sağlayamıyor. Bunun en büyük nedeni, çevrimiçi dünyada başarılı olabilmek için büyük bir bütçe gerekmediğini anlayamıyor olmaları. 

Bu makale, size bu konuda ipuçları vererek bütçenizi en verimli şekilde kullanabilmenizi sağlayacak.

1. Kullanışlı içerikler yayımlayın

Pazarlamanın en önemli unsuru iletişimdir ve iletişimin temelini de, kaliteli içerik oluşturur. Paylaştığınız içerik, kullanıcılarınızın sizinle etkileşime geçmesini sağlayacak olan şeydir. Eğer makale yazma yeteneğiniz yoksa, sizin için düzenli olarak blog içerikleri oluşturacak birini bulun. En iyi listeleri, sektör ipuçları, haberler, ilk 10 listesi gibi kullanışlı içerikler hakkında yazın. Kullanıcılarınız için daima merak uyandıran içerikler yayımlayın.

2. Facebook’un tüm avantajlarından yararlanın

Facebook, neredeyse başlı başına bir ülkeye dönüştü. Markanız için çevrimiçi bir tanınırlık oluşturmak istiyorsanız, kullanmanız gereken ilk platformlardan biri de budur. Hangi sektörde çalışıyor olursanız olun, hitap ettiğiniz kitlenin Facebook’ta aktif olduğundan emin olabilirsiniz. Markanız için bir İşletme Fan Sayfası oluşturarak başlayın ve hem bu sayfanın görsel tasarımına, hem de sayfada paylaştığınız içeriğe özel bir önem verin.

Ancak Facebook üzerinde daha büyük bir kitleye ulaşmak için Facebook Reklam Kampanyalarından yararlanmanız gerektiğini de unutmayın. Bu, pek çok pazarlamacı tarafından kullanılan ve son derece uygun maliyetli bir tanıtım metodudur.

3. Daha fazla müşteri çekmek için ortaklık programlarını kullanın

Ücretsiz bir örnek ürün veya o ürünü bir ay boyunca ücretsiz deneme hakkı teklif etmeye ne dersiniz? Bedava ürün ve hizmetlerin gücü, işletmenize değer katacaktır. Bu taktik, ortaklık programıyla yeni müşteriler getirmeyi ödüllendirir. Ağızdan-ağıza pazarlama, yeni işletmelerin kullanabileceği en etkili tanıtım stratejilerinden biridir. Bir ortaklık programı, bütçenizin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

4. Alan adları ile içeriğinizin fark yaratmasını sağlayın

Sosyal medya, insanları web sitenize veya blog sayfanıza yönlendirmek için kullanılabilecek etkili bir araçtır. bit.ly ve tiny.cc/wk gibi bağlantılar içeren Facebook mesajları ve tweet’ler gördüğünüze eminiz. Aslında, bu tip bağlantılar çoğu markanın kaçırdığı bir markalaşma fırsatını gösterir. Anlamsız harf ve rakamlardan oluşan bağlantılar, kullanıcılarınızda herhangi bir ilgi uyandırmayacaktır.

Markalı bağlantılar ise, tam aksine, size yardımcı olacaktır. Rebrandly tarafından yapılan bir araştırma, markalı bağlantıların sosyal medya mesajlarına eyleme çağrı (CTA) eklemenin en iyi yolu olduğunu ve bu yöntemin tıklanma oranlarını (CTA) %39’a kadar artırdığını göstermektedir.

Mesajlarınızdaki markalı bağlantılar, sosyal mesajlarınız ve web siteniz arasında bir köprü yerine geçer. Eğer bağlantınızda marka adınızı kullanırsanız, bağlantının daha anlamlı olmasını sağlar ve daha yüksek tıklanma oranları görmeyi bekleyebilirsiniz. Bunun nedeni, bağlantının mesaj ve aktüel içerik arasında devamlılık sağlıyor olmasıdır. Bir örnek için, aşağıdaki Allike Store mesajına göz atabilirsiniz.

5. Sosyal medya ünlüleri ile iletişime geçin

Çok sayıda markanın ilk amaçlarından biri, müşteriler ve sadık kullanıcılar ile sosyal medya üzerinden iletişime geçmektir. Ancak bu amaca ulaşmak için sosyal medya ünlülerinin yapabileceği katkıyı küçümsemeyin: Buzzsumo gibi araçlar, bu tip bir iletişim kurmanızı kolaylaştıracak ve sektörünüzdeki sosyal medya ünlülerini bulmanızı sağlayabilir.

Ünlülerin bir listesini oluşturduktan sonra, onlarla iletişime geçin. Mesajlarına yorum yazarak ve içeriklerini paylaşarak ilişkinizi güçlendirin. İlişki temellerini bu şekilde oluşturduktan sonra, sosyal medya ünlülerinden kendi içeriğinizi takipçileri ile paylaşmalarını veya projeleriniz için yardımcı olmalarını isteyin. Böylelikle, marka tanınırlığınızı artırabilir ve potansiyel müşteri kitlenizi büyütebilirsiniz.

6. İlham alın

İlham almaya başlamak için en iyi yöntem, başkalarının ne yaptığını incelemektir. Kendi sektörünüzdeki diğer markaları inceleyin ve diğer sektörlerdeki küçük işletmelerin neler yaptığına göz atın. Yatırımlarının karşılığını maksimum düzeyde almak için ne yapıyorlar? Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, sosyal ağların işletme sayfalarını ziyaret etmek ve kullanışlı vaka örneklerini inceleyerek yeni fikirler oluşturmaktır. Ayrıca, takipçilerinize ne görmek istediklerini sorup, daha çok ilgi çekecek içeriklere odaklanabilirsiniz.

Sonuç

Stratejilerinizi uygularken, neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dikkat edin. Süreci titizlikle ve düzenli olarak takip etmek, hangi konularda daha fazla çaba göstermeniz gerektiğini ortaya koyacak ve daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Hemen her sosyal medya platformu, içeriğinizin ne kadar işe yaradığını gösteren analitik araçlara sahiptir. Stratejinizin nasıl sonuçlar verdiği hakkında bir fikir edindikten sonra, daha da iyi sonuçlar almak için yeni yöntemler düşünmeye başlayabilirsiniz.

Kaynak: Radix

Yorum Bırakın