Bir alan adı seçmek, işletme adınızı seçmek kadar önemlidir. Çünkü alan adı markanızı tanımlar ve dijital dünyadaki varlığınızın simgesidir. Sizi ya da markanızı ifade eden ve ne iş yaptığınız hakkında bilgi veren bir alan adı seçmek, öne çıkmanızı yani rakiplerinizden ayrılmanızı sağlar.

İsimtescil (https://www.isimtescil.net/#) olarak bu yazımızda, alan adı seçerken kaçınmanız gereken hataları derledik.

İşletme Adınızla Eşleşmeyen Bir Alan Adı Seçme

İşletme adınızla eşleşip eşleşmediğine bakmadan bir alan adı seçmek işletmeniz için faydalı olmaz ve algı karışıklığı yaratır. Yani işletme adınızı belirlediğinizde mutlaka alan adı kontrolü yapmalı ve bu alan adının daha önce alınmadığından emin olmalısınız. İşletmeniz ile ilgili her süreci hallettikten sonra domain alma (https://www.isimtescil.net/domain/domain-kayit.aspx) sürecine başlarsanız işletmenize ait alan adının farklı kişi ya da kurumlar tarafından alınmış olması gibi kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Bu da işleri oldukça zorlaştırır ve alan adı ile işletme adınızın farklı olması gibi bir hataya sebebiyet verebilir.

Hecelemeye Odaklanmamak

Yazım hataları alan adınızın hecelenmesini zorlaştırarak müşterilerinizi ve potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize neden olabilir. Bunun nedeni, yanlış yazımın onları bir rakibin web sitesine yönlendirebilmesidir. İdeal alan adının söylenmesi ve yazılması kolay olmalıdır.  Aksi takdirde müşterilerinizi kaybedebilir ve yanlış sitelere yönlenmelerine neden olabilirsiniz.

Alan Adı Çatışmalarının Araştırılmaması

Herhangi bir ticari marka ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için bir alan adı seçerken uygun araştırma yaptığınızdan emin olun. Bu, işletmenize ciddi zararlar verebilecek büyük yasal sorunlarla karşılaşmamanıza neden olabilir.

Uzun Bir Alan Adı Seçme

Uzun alan adları, kullanıcı dostu değildir. Hem yazılmaları hem de hatırlanması zordur. Yani web siteniz bir kullanıcı tarafından ziyaret edilse dahi ikinciye ziyaret etmek istediğinde kullanıcı sitenizi bulamayabilir. Marka bilinirliğinizin oluşması ve markanızın daha çok kişiye ulaşması açısından markanızı aşağı çeken bir etkisi olan uzun alan adı, tercih etmemek doğru olacaktır.

Uzun bir alan adı (https://blog.isimtescil.net/alan-adi-neden-onemli/) çok fazla uzatılmış veya iki satıra sarılmış görünebilir, bu da web sitenizin ve pazarlama materyallerinizin profesyonelce görünmemesine neden olabilir. Ayrıca, mobil cihaz kullanan kullanıcıların web sitenize erişmesini zorlaştırır. 

Uygunsuz Alan Adı Uzantısı Seçme

Günümüzde birçok yeni alan adı uzantısı vardır. .shop, .moda, .fashion, .istanbul vb. alan adları ile işletmenizi daha da özelleştirebilirsiniz. Doğru uzantı seçimi arama motoru sıralamanızı yükseltebilirken, diğerleri spam ilişkilendirmeleri nedeniyle markanızı etkileyebilir. 

Bir alan adı seçerken; benzersiz ve ilgi çekici olmasına, rekabette öne çıkmanıza, müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize hitap etmenize yardımcı olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Yorum Bırakın