Bir arama motoru için, kullanıcıya aradığı içeriği sunmak, kullanıcının doğru kelime ile sayfayı bulmasını sağlamaktan çok daha fazlasıdır. İnternetin ilk zamanlarında arama motorları kısıtlı sonuçlar gösteriyorken, günümüzde kendilerini sürekli geliştiren ve kullanıcılar için harika kolaylıklar sağlayan algoritmalarını devreye sokuyorlar. Yıllar içinde akıllı teknolojiler sayesinde yapılan aramalar ile sonuçları eşleştirmek çok daha pratik bir hal aldı. Günümüzde arama motoru sıralamalarını etkileyen yüzlerce kriter bulunuyor.

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak; sitenizin tıklanma oranını, dolayısıyla ziyaretçi sayısını ve satışlarınızı arttırır. Peki arama motorlarının üst sıralarda yer alan siteleri belirlerken hangi kriterleri baz aldığını hiç merak ettiniz mi?

İsimtescil olarak bu yazımızda, arama motorlarının içerik kalitelerini nasıl belirlediklerini ve sitelerde ne gibi kriterlere dikkat ettiklerini inceledik.

Arama Motoru Algoritması Nasıl Çalışır?

Arama motorları, kullanıcılarına daha iyi bir arama deneyimi sunmak ve mümkün olan en iyi sonuçları göstermek için sık sık güncellemeler yapar ve sıralama yöntemlerini iyileştirmek amacıyla sürekli yenilik getirirler.

Her arama motoru, içerik sıralaması yaparken kendi algoritmasını kullanır. Bu da Google, Yandex, Bing ya da Ask.com’da farklı sıralamalarda olabileceğiniz anlamına gelir. Örneğin sitenizi Yandex’te ilk sıralara taşırken, Google’da ilk sayfada dahi yer alamayabilirsiniz.

Spider ve Web Crawler

Spider ve Web Crawler, sitenizin sıralamasının nasıl olacağını belirleyen minik arama motoru yazılımlarıdır. Bu yazılımlar siteleri 7 / 24 ziyaret ederler. Bu ziyaretlerde; site metinleriniz, sitenizin açılma hızı, kullanıcı dostu olup olmadığı, metinlerinizin özgünlüğü, sitenizin yazım hataları barındırıp barındırmadığı gibi birçok unsur inceleniyor. Spiderlar, site içerisindeki linkleri kendi sunucularına taşıyarak, bir siteden diğerine atlıyor ve internet ortamında yer alan sitelerin birbiri ile olan bağlantılarını da kaydediyorlar. Böylece siteler, birbirleri ile olan ilişkilerine göre puanlanıyor. Algoritmalar da arama sonuçları için siteleri puanlıyor. Tüm kriterleri karşılayan ve puanları yüksek olan sitelere arama sonuçlarında üst sıralara yerleştiriliyor.

Google’ın Sıralamanızı Yükseltmeniz İçin Verdiği Tavsiyeler

Google, sayfalarınızı yaparken arama motorlarını değil, kullanıcıları hedeflemeniz gerektiğini söylüyor. Yani sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tıkladığı link ve linkin içinde yer alan içerik aynı olmalı. Aksi takdirde kullanıcıyı kandırmış olursunuz. Bu da Google gözünde site sıralamanızı düşürmek için oldukça geçerli bir gerekçedir.

Kullanıcıların aradığı bilgiye ulaşabileceği, zengin içerikli ve net bir site oluşturun. Sitenizin yapılanmasının doğru olduğundan ve site alanlarınızın iyi organize edildiğinden emin olun.

Ayrıca, Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için Google güncellemelerini her zaman takipte kalmanızı ve sitenizi Google güncellemelerini baz alarak düzenlemenizi hatırlatırız.

Arama Motorları Depolama Alanları

Arama motorlarında herhangi bir bilgi aradığınızda; karşınıza yazı, fotoğraf, video gibi birçok seçenek çıkar. Sonuçların bu kadar çeşitli olduğu ve çok fazla kaynağın sonuç olarak size gösterildiği bir sitenin depolama alanının nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi? Aklınıza devasa büyüklükte depolama alanları gerektiği gelse de aslında arama motorları size gösterdiği tüm sonuçların bilgisini değil, yalnızca bu bilgilerin yer aldığı URL ve metinleri depoluyor.

Arama Motoru Pazar Payları

Arama motorlarının kullanımları her ülkede farklılık gösteriyor. Google dünyada lider arama motoruyken, Rusya’da Yandex en çok kullanılan arama motoru. Çin ise Baidu’yu kullanıyor. Google lider olsa da diğer arama motorlarının etkisi de azımsanmayacak boyutta diyebiliriz. İçeriklerinizi üst sıralara taşımayı hedeflerken Google algoritmasının yanında diğer arama motorlarının algoritmalarını da inceleyerek etki alanınızı arttırabilirsiniz.

Web sitenizin Google’da bulunmasını sağlamak için tavsiyelerimizin yer aldığı yazımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın